Dostavba dálnice D4 podle silničářů brzy začne, stavební povolení chybí jen na jeden úsek

Dostavba dálnice D4 se blíží. Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení k vybudování úseku mezi Milínem na Příbramsku a Lety v jižních Čechách. Trasa bude dlouhá 11,4 kilometru a je součástí dostavby zbývajících 32 kilometrů dálnice mezi Příbramí a Pískem. Silničářům chybí stavební povolení už jen na jednu část dálnice. Pokud ho získají, začnou s její výstavbou  zřejmě v březnu příštího roku. Informovalo tom Ředitelství silnic a dálnic.

Z pěti úseků budoucí dálnice D4 podle silničářů chybí vydat stavební povolení už jen pro část Čimelice–Mirotice v jižních Čechách. „Na jednotlivé úseky se ještě dokončuje majetkoprávní příprava,“ uvedl na Twitteru šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Stát chce dálnici D4 postavit za pomoci soukromých peněz formou projektu PPP (spolupráce soukromého sektoru a státu). O výstavbu a provoz dálnice usilují dvě společnosti. Stát bude vybranému uchazeči splácet výstavbu dálnice 25 let. 

Cenově nižší nabídku za 16,55 miliardy korun podalo konsorcium DIVia, tvořené společnostmi VINCI Highways SAS, VINCI Concessions SAS a Meridiam Investments SAS. Druhou nabídku za 18,28 miliardy korun podalo konsorcium Via 4 - jižní spojení, tvořené společnostmi PORR Beteiligungen und Management, Macquarie Corporate Holdings, Obrascon Huarte Lain, Egis Projects a SK Engineering&Construction.

Vítěz bude mít za dálnici odpovědnost

Vítěz zakázky postaví 32 nových kilometrů dálnice. Následně ji bude 25 let provozovat a udržovat spolu s dalšími už postavenými navazujícími 16 kilometry. Zároveň bude zodpovídat za rekonstrukci a dovybavení dosavadních úseků dálnice o nové technologie. 

Projekt PPP předpokládá financování staveb soukromými investory, kteří zároveň budou silnici po její dostavbě po určitou dobu provozovat. Stát by poté měl stavbu postupně splácet a po dohodnuté době zcela převzít.  V minulosti žádný pokus o dálniční stavby formou PPP neuspěl.

Smlouvu s vítězem na dostavbu dálnice musí schválit vláda a Poslanecká sněmovna.