Dočkal se i „ten vzadu“. Ringo Starr získal od královny titul sir

Ringo Starr získal titul sir (zdroj: ČT24)

Sire, mohou od Nového roku oslovovat lidé Richarda Starkeyho alias Ringo Starra. Vysokým vyznamenáním ho britská královna Alžběta II. ocenila za službu hudbě. Starr – jako jeden z legendární čtveřice Beatles – změnil pohled na bubeníky jako na „ty vzadu“, stal se rovnocenným členem kapely.

Sedmasedmdesátiletý Starr je jedním ze dvou žijících „brouků“. Jeho kolega Paul McCartney obdržel titul sir už před dvaceti lety. „Je to skvělé! Je to pro mě velká čest a radost dostat takové uznání za mou hudbu a charitativní činnost,“ popsal dojmy Starr. K používání titulu ho bude opravňovat udělení čtvrté třídy Řádu britského impéria – rytíř-komandér (KBE). Členy Řádu britského impéria, tedy první z pěti tříd, se stali všichni členové Beatles už v roce 1965. 

K začínající kapele Beatles se Ringo připojil v roce 1962 jako poslední z jejích členů. Za bubny nahradil Petea Besta, k nelibosti mnohých fanoušků.  

Výměna bubeníka byla podmínkou vydavatelství společnosti EMI, která se rozhodla dát čtveřici z Liverpoolu šanci v podobě nahrávací smlouvy. „Pete byl dobrý, ale měl své meze… Když se k nám Ringo připojil, dostali jsme větší švih a kapela se usadila. Nová kombinace byla perfektní,“ komentoval tehdejší výměnu Paul McCartney.

Richard Starkey, který ke svému uměleckému jménu přišel vzhledem k oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr), si přízeň fanoušků získával svou bezprostředností a komediálností, kterou uplatnil i ve filmech s Beatles v hlavní roli – Perný den a Help

U kritiků byl zase zapsán svérázným, ale jednoduchým bubenickým stylem, jímž se významně podílel na zvuku kapely, přestože skladatelsky se příliš nerealizoval. „Vždycky nám pomohl trefit správné tempo a dal písni jasný základ, díky čemuž bylo nahrávání o hodně jednodušší,“ ocenil kdysi jeho přínos dvorní producent Beatles George Martin.

Starr se v kapele v menší míře uplatnil i jako zpěvák. Nazpíval například hity With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine nebo Octopus' Garden. Vedle pódií se objevil i v několika filmech, které nebyly spojeny s Beatles, například v Kouzelném Kristiánovi si zahrál po boku Petera Sellerse, ve snímku Sextete mu byli partnery Timothy Dalton či Mae Westová.

S Brouky zůstal až do oficiálního rozpadu skupiny v roce 1970. Poté – stejně jako ostatní členové – pokračoval v hudbě sólově. Zatím poslední studiové album, s názvem Postcards From Paradise, vydal před třemi lety.

Ringo Starr v Česku? Ještě letos

Čeští příznivci mohli Ringo Starra naživo poprvé a naposledy slyšet v roce 2011. V červnu tohoto roku se po šesti letech vrátí do Evropy a po sedmi letech „na místo činu“. Opět vystoupí v pražském Kongresovém centru za doprovodu svého All Starr Bandu.  

Řád britského impéria obdržel z uměleckých osobností také například herec Hugh Laurie, proslavený rolí Dr. House, anebo Barry Gibb, člen další slavné kapely – tria Bee Gees.