Pospíšil: Buďme hrdými členy EU, ale nerozpusťme se v ní

Praha – Volný pohyb rozsudků nebo vymahatelnost práva. Nestranický kandidát za TOP 09 a hnutí Starostové Jiří Pospíšil se chce v Evropském parlamentu věnovat stejným tématům jako ve vládním či pedagogickém angažmá. Tedy zejména justici a přípravě směrnic, které pomohou například k boji proti korupci a praní špinavých peněz. Jako eurorealista je Pospíšil přesvědčen o prospěchu členství v EU, přesto chce na některé problémy v Bruselu upozorňovat.

Pospíšil chce posílit přeshraniční spolupráci v justici (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

TOP 09 podle něj například odmítá zavedení jednotných daňových sazeb po celé Unii. „Já jsem ani dříve v ODS nikdy nebyl euroskeptik, který by říkal, že Evropská unie je špatná. Já jsem rád, že ČR je v Evropské unii. Je to pro nás jednoznačně pozitivní krok… Evropa ano, buďme tam hrdými členy, na druhou stranu: nerozpusťme se v ní. To je můj přístup,“ tvrdí Pospíšil. I nadále tak například prosazuje myšlenku, že o čase zavedení eura by Češi měli rozhodnout v referendu. „Kdy občané budou mít euro, by si měli sami říct. Když se ukáže, že je to pro ČR výhodné, já jsem připraven pro euro hlasovat,“ tvrdí.

Svou případnou misi v europarlamentu chce odborně spojit zejména s právní agendou a angažováním v příslušném výboru. Rád by pracoval na posílení justiční spolupráce mezi státy: volném pohybu rozsudků nebo vymahatelnosti práva. „Já jako člověk se zkušeností z administrativy si myslím, že mohu své zkušenosti využít. Mám zkušenosti i jako vysokoškolský kantor a vím, jak studentům prospělo, když odjeli na rok na Erasmus. Také toto chci podporovat,“ dodává exministr spravedlnosti a bývalý děkan plzeňské právnické fakulty.

Vydáno pod