Hospodářskou komoru povede Zdeněk Zajíček, odejde z předsednictva ODS

Podnikatelé ve středu na celostátním sněmu v Praze zvolili za prezidenta Hospodářské komory na další tři roky dosavadního viceprezidenta komory a místopředsedu ODS Zdeňka Zajíčka. Vystřídá Vladimíra Dlouhého, který ve funkci po devíti letech skončí. Zajíček oznámil, že rezignuje na post místopředsedy ODS. Na sněmu vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) či šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj ministerstva práce a vnitra připravují změny k urychlení přijímání zahraničních pracovníků.

Zajíček získal 190 hlasů, jeho protikandidát Martin Pecina 64 hlasů. „Je pro mě velkou ctí a závazkem vést Hospodářskou komoru v období, kdy budou muset v Česku padnout klíčová rozhodnutí o strategických investicích v energetice, dopravní a technické infrastruktuře, ve školství a vzdělávání,“ pronesl Zajíček.

„Na tato rozhodnutí opravdu není mnoho času, pokud chceme zachovat naše hospodářství a podnikání konkurenceschopné,“ upozornil. Pokud se tyto věci nezačnou řešit včas, do deseti let by se dle Zajíčka Česko mohlo dostat do velkých obtíží. „Tady se zaspalo. V tuto chvíli je ten nejvyšší čas — možná, že už je za minutu dvanáct.“

„Je na to třeba najít širokou shodu nejen mezi podnikatelskými a zaměstnavatelskými organizacemi, ale také s odbory a s politickou reprezentací,“ podotkl.

Nově zvolený prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Zajíček (ODS) (zdroj: ČT24)

Jak dodal, komora je připravena se ujmout společně s dalšími podnikatelskými organizacemi provozování Portálu podnikatele, který by se měl stát univerzální digitální branou pro komunikaci se státem pro vyřízení podnikatelských záležitostí. To by podle něj mohl být další dobrý příklad efektivní a vzájemně prospěšné spolupráce mezi státem a soukromým sektorem.  

„Nyní už mohu říct, že Zdeněk Zajíček byl moje priorita, je mi názorově blíž,“ řekl Dlouhý novinářům po sněmu. Zajíčkovy zkušenosti z politiky i z podnikatelského prostředí jsou podle Dlouhého dobrou syntézou předpokladů, které prezident komory má mít. „Bude schopen být dostatečně tvrdý i třeba k ODS,“ podotkl.

Zásadním úkolem pro nové vedení bude podle Dlouhého energetika. „Není tady spokojenost s tím, jak vláda zareagovala na energetickou krizi, nesmí se opakovat cenové šílenství z loňského léta. Musíme mít úplně jiný model, jak se formují ceny na energetickém trhu, a maximální možnou soběstačnost,“ poznamenal.

Na post místopředsedy ODS Zajíček rezignuje

Zajíček na středeční podvečerní konferenci oznámil, že rezignuje na post místopředsedy Občanské demokratické strany, s aktivní politikou chce skončit. Rezignace podle něj začne platit ke středeční půlnoci.

„Aktivní politika pro mě končí. Já se budu věnovat plnohodnotně práci pro hájení zájmů podnikatelů v České republice,“ uvedl Zajíček. Zkušenosti, které v politice získal, využije při prosazování důležitých rozhodnutí, dodal. 

To, že z postu místopředsedy ODS v případě zvolení prezidentem Hospodářské komory odstoupí, Zajíček avizoval už dříve. V současné době je mimo jiné také zastupitelem hlavního města Prahy nebo poradcem premiéra Petra Fialy (ODS) pro digitalizaci a eGovernment.

Všechny tyto funkce se Zajíček rozhodl zastávat i nadále. Pokud by ho však limitovaly nebo by ho zástupci vedení Hospodářské komory vybídli k tomu, aby je opustil, je připraven to udělat, řekl. 

Rozšíření prezidia

Sněm zvolil za viceprezidenty znovu Radka Jakubského, Romana Pommera, Tomáše Prouzu a Michala Štefla, nově pak předsedu komorové sekce hospodářské politiky Filipa Dvořáka. Sněm také odsouhlasil rozšíření prezidia o prezidentku České komory fitness Janu Havrdovou. Pokud návrh podnikatelů schválí vláda, bude šestý člen prezidia dodatečně kooptován. Delegáti také učinili Dlouhého čestným prezidentem.

Delegáti poté zvolili za člena představenstva předsedu Hospodářské komory hlavního města Prahy Petra Michala. Pražští podnikatelé tak podle něj budou mít silnější zastoupení při řešení klíčových otázek a projektů s vládou, státními úřady a samosprávami.

Jurečka: Chystáme zrychlení přijetí pracovníků z ciziny

Na sněmu Hospodářské komory také vystoupil Marian Jurečka. Resorty práce a vnitra podle něj připravuje změny k urychlení přijímání zahraničních pracovníků. Česká ekonomika bude ke svému dalšímu rozvoji do roku 2030 potřebovat minimálně 300 tisíc sil z ciziny navíc k těm, které každoročně přicházejí, uvedl. Nedostatek pracovníků hospodářský růst omezuje, dodal vicepremiér. Zaměstnavatelé volají po změně pravidel k získání zaměstnanců z ciziny dlouhodobě.

„Máme připravený za ministerstvo práce návrh, který bude schopen bonifikačním systémem hodnotit firmy z hlediska jejich transparentnosti a férového přístupu k lidem, kteří přicházejí ze třetích zemí, aby bylo díky tomu možné výrazně zrychlit proces,“ nastínil Jurečka.

Podle něj ministerstvo vnitra pracuje pak na své části agendy a zohledňuje bezpečnost. „Věřím, že v letošním roce toto legislativně vyřešíme, abychom dokázali proces zrychlit,“ řekl šéf resortu práce.

Marian Jurečka a Petr Fiala na sněmu Hospodářské komory
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Fiala: Vláda rušila obtěžující opatření

K delegátům sněmu Hospodářské komory, kteří si během dne zvolí nové vedení, promluvil i premiér. „Druhý antibyrokratický balíček budeme schvalovat v nejbližší době, vezmeme návrhy k odstranění byrokracie,“ slíbil. Dodal, že první balíček se zrušením EET či zvýšením limitů pro DPH kabinet prosadil loni. Podle jeho slov vláda rušila pravidla, „která obtěžovala a nepřinášela státu žádné výhody“.

Podle Fialy se druhý balíček zaměří na drobné a střední podnikatele. Zmínil, že balík návrhů chystá i komora. Vyzval k předkládání věcných návrhů. Kabinet je připraven o opatřeních jednat.

Vladimír Dlouhý ve svém úvodním projevu na sněmu vyzval vládu, aby neustoupila v úsilí o konsolidaci veřejných financí. Opozici poprosil o konstruktivní kritiku, podnikatele požádal, aby konsolidaci respektovali. Je to podle něj i v jejich dlouhodobém zájmu.

„Náš relativně vstřícný postoj k právě projednávanému vládnímu konsolidačnímu balíčku odráží chápání makroekonomické stabilizace jako prioritního úkolu vlády v této době. Máme k balíčku samozřejmě připomínky, zvýšení daní nás netěší. Věříme, že v následujících týdnech budou některé naše připomínky brány silně v potaz,“ vyslovil Dlouhý přání.

Upozornil na výrazně pomalé tempo rozhodování státní administrativy při přijímání důležitých opatření nebo zákonů. Jako příklad za všechny zmínil paušální daň. „Tu jsme jako Hospodářská komora představili na sněmu už v roce 2016. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k myšlence přihlásil, trvalo však skoro šest let, než se stala realitou,“ upozornil.