Navzdory krizi stále méně lidí nakupuje v zastavárnách, těm klesají prodeje

Zastavárny navzdory zdražování a energetické krizi za poslední rok registrují úbytek zákazníků. Některé prodávaly až o polovinu méně než před rokem, potvrdily České televizi oslovené podniky. Proměnila se ale jejich klientela. Do zastaváren zamířili více Ukrajinci, kteří tam sháněli vybavení, nebo řemeslníci, kterým zákazníci nezaplatili včas faktury.

„Je to naše nejhorší období,“ říká majitel Bazaru zastavárny Aladin v Praze David Penc. Lidé podle něj přestali nakupovat, a prodeje tak klesly asi o třetinu. „Kdyby to takhle mělo být běžně, nemá smysl to dělat,“ dodává. Pokles prodejů podle něj trvá už půl roku. Mezi běžnými klienty se začali objevovat i řemeslníci, kteří kvůli neproplaceným fakturám musí zastavit své nářadí. Zájem o zástavy podle něj ale dlouhodobě klesá.

Podle zaměstnance 1. Nuselské zastavárny v Praze Ladislava Novozámeckého jsou prodeje i zástavy letos nižší o polovinu. „Čekal jsem, že se začátkem krize začnou lidé chodit více, ale nic takového se nestalo,“ popisuje.

„Co nejlevněji věci vykoupit, aby je šlo co nejlevněji prodat,“ popisuje novou strategii majitel Megabazaru - Zastavárny v Praze 7 František Novotný. Původně bylo podle něj důležité věci co nejlépe vykoupit a následně co nejlépe prodat, teď je důležité je vůbec prodat. Podle něj se ale počet zástav oproti minulému roku lehce zvýšil.

Více zástav před Vánoci

Prodeje většinou nezlepšily ani Vánoce, i když zastavárny evidují vždy vyšší zájem o zástavu. „Před Vánocemi lidé vždy zastavují více, shánějí tak peníze na dárky,“ myslí si zaměstnanec v zastavárně Prezent v Ostravě Jiří Dudziak. Letos lidé podle něj nosí levnější věci, protože už nemají co jiného zastavit. Od začátku pandemie covidu-19 podle něj prodeje klesly až o 75 procent.

I podle zaměstnance 1. Nuselské zastavárny v Praze Ladislava Novozámeckého jsou zástavy před Vánoci až o čtyřicet procent častější než v průběhu roku.

Proměna zákazníků

Za poslední rok se ale změnili zákazníci. „Je to vidět na lidech. Jak jsou oblečení, čím přijedou. Začala chodit i střední třída,“ popisuje Novozámecký.

Do zastaváren během roku mířili více i Ukrajinci, kteří tam sháněli vybavení. „Hlavně v první polovině roku potřebovali věci běžné spotřeby,“ uvedl majitel zatavárny Multi Mobil Cb v Českých Budějovicích Marek Teringl.

„Naskočila klientela z Ukrajiny. Chodí lidé, které zasáhla krize, covid nebo válka,“ dodává majitel Megabazaru - Zastavárny na Praze 7 František Novotný.