Na pražské burze se opět obchoduje. Příčinou výpadku byly technické potíže

Pražskou burzu cenných papírů (BCPP) postihl v úterý výpadek. Zhruba dvě a půl hodiny nebylo možné obchodovat. Burza o tom informovala na svých internetových stránkách. Důvodem přerušení obchodování byly problémy komunikačního připojení, sdělil mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Pražská burza cenných papírů přerušila obchodování v úterý v 10:19, obnovila jej krátce před 13:00.

Již několikrát od obnovení své činnosti v dubnu 1993 burza pozastavila obchodování z technických důvodů. Kvůli závadám v operačním systému IBM bylo na den přerušeno obchodování v červenci 1995, další výpadek postihl BCPP v prosinci 1997.

Obchodování bylo také pozastaveno na několik hodin ve dvou dnech v prosinci 2012 při premiéře systému Xetra. Naposledy bylo z technických důvodů na tři hodiny přerušeno v červenci 2020.

Burza loni zobchodovala akcie za 140,5 miliardy

Burza cenných papírů Praha je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Burza je z 99,54 procenta dceřinou společností Burzy cenných papírů Vídeň. Spolu se svými dceřinými společnostmi tvoří BCPP skupinu PX, jejíž nejvýznamnější společností je vedle burzy Centrální depozitář cenných papírů (CDCP).

Celkový objem obchodů s akciemi loni na burze činil 140,5 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o dvanáct procent. Průměrný denní objem tak činil zhruba 560 milionů korun.