Firmám se vyplatilo opustit Rusko, jejich akcie rostly, zjistili ekonomové z Yale

Události: Odchod zahraničních firem z Ruska (zdroj: ČT24)

Z Ruska se od začátku války stáhlo přes tisíc mezinárodních firem. Mezi nimi je i řada českých, které zcela nebo částečně své podnikání na tamním trhu omezily. Podle nejnovější studie ekonomů z Yale tento přístup firmám pomohl, pozitivně se odrazil na hodnotě jejich akcií.

Ruští zákazníci si už nenakoupí v obchodech IKEA nebo Apple. Ze země se stáhl i americký provozovatel rychlého občerstvení McDonald's. Opustit ruský trh se rozhodla i česká softwarová firma Avast.

„Myslím, že to bylo byznysově správné rozhodnutí a rozhodně ničeho nelitujeme. Rozhodnutí o ukončení činnosti přišlo trošku později, takže možná tuto jedinou věc bych udělal jinak, rychleji,“ říká generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Firmy si polepšily

Právě na tento postup podle studie Yale School of Management pozitivně zareagoval i trh. Hodnota akcií firem, které v Rusku už neobchodují vůbec nebo aspoň omezily většinu aktivit, rostla. Oproti tomu společnosti, které své působení v Rusku omezily jen minimálně nebo vůbec, zaznamenaly propad akcií.

„Firmám, které na Rusku nejsou až tolik závislé a jsou velké, globální, stabilní, se daří lépe. Kromě toho mají robustnější hospodaření. Zkrátka je to (odchod z Ruska, pozn. red.) bolí méně než firmu, která je na ruském trhu závislá,“ vysvětluje portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Roli hraje i obor působení. Například pro banku CitiGroup bylo náročnější vazby na ruský trh zpřetrhat. Od začátku konfliktu tak hodnota její akcie výrazně klesla i vzhledem k nákladům, které s odchodem měla. Oproti tomu například Coca Cola, která opustila trh dva týdny po začátku invaze, zaznamenala růst.

„Jako veřejně obchodovatelná společnost jsme to museli oznámit akcionářům a neměli jsme žádné negativní reakce. Všechno proběhlo velice korektně,“ dodává ke stažení z Ruska ředitel Avastu.

Aktuálně je podle analytiků na trhu spíš negativní nálada. Investoři reagují nejen na válku ale hlavně na aktuální rozhodnutí světových centrálních bank a jejich obavy z globální recese.