Ruské akcie i rubl prudce oslabují. Tamní centrální banka pozastavila nákup cizích měn

Ruské akcie od pondělního rána výrazně klesají, jejich hlavní index dopoledne odepisoval více než šest procent. Výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Ruská centrální banka v reakci oznámila, že pozastavuje nákup zahraničních měn. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Ten se obává, že Rusko se chystá napadnout Ukrajinu. Moskva opakovaně odmítá, že by něco takového plánovala.

Krátce před jedenáctou se dolar prodával za 78,20 rublu, a vykazoval tak růst o 0,9 procenta. Naposledy byl tak vysoko v říjnu 2020. Ještě loni na podzim stačilo na nákup jednoho dolaru kolem 70 rublů. Euro se ve stejnou dobu prodávalo za 88,55 rublu a vykazovalo růst o 0,6 procenta. Pohybuje se tak blízko maxima z loňského jara.

Velmi výrazně začaly i oslabovat akcie. Po ranním poklesu o tři procenta ztráty brzy zdvojnásobily a před polednem se index RTS, denominovaný v dolarech, pohyboval kolem 1309 bodů.

Proti předchozímu dni tak vykazoval propad o více než 6,5 procenta a byl nejníže od podzimu 2020. Na konci loňského října byl na rekordních zhruba 1919 bodech. Index MOEX, který je denominovaný v rublech, pak ztrácel 4,6 procenta na 3280 bodů.

„V případě místního trhu je potřeba očekávat pokračující odklon od rizikových aktiv. Napětí doutná a moc příležitostí zachovat si tvář není ani na jedné straně. O budoucích událostech se dá jen debatovat, teď zavládne nejistota,“ uvedli analytici společnosti BCS Global Markets.

Ruská centrální banka přestala nakupovat cizí měnu

Ruská centrální banka v reakci na vývoj oznámila, že pozastavuje nákup zahraničních měn na domácím trhu, přičemž neuvedla, kdy ho hodlá obnovit.

Na základě rozpočtového pravidla banka nakupuje zahraniční měnu, pokud jsou ceny ropy vysoké, a prodává ji, jestliže se cena ropy dostane pod 44 dolarů za barel. Chrání tak rubl před výkyvy cen ropy, zejména brání jeho posilování ve chvíli, kdy jsou ceny ropy vysoké. Web ruské redakce BBC doplňuje, že nyní je situace opačná: rubl zlevňuje a ropa zdražuje. Centrální banka tak pozastavila nákupy, aby na měnu nevytvářela další tlak. 

Zvýšená kolísavost je u cen ruských aktiv patrná už několik týdnů, v posledních dnech ale napětí mezi Ruskem a Západem vygradovalo. Spojené státy v neděli nařídily rodinám diplomatů, aby opustily Ukrajinu.

On-line přenos
Rusko-ukrajinský konflikt
5:33

V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

5:24

Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

5:21

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.