Francouzský Renault se dohodl s čínskou Geely na společné výrobě v Jižní Koreji

Francouzská společnost Renault se dohodla s čínskou firmou Geely na společné výrobě automobilů v Jižní Koreji. Geely tak pokračuje v rozšiřování své globální sítě partnerství a Renault se snaží získat silnější pozici na asijských trzích, píše list Financial Times.

Geely bude podle listu v rámci dohody dodávat Renaultu své výrobní systémy. Renault pak bude s využitím těchto systémů vyrábět automobily s hybridními i tradičními motory ve svém závodě v jihokorejském městě Pusan. Předpokládá se, že produkce začne v roce 2024. Automobily budou určeny pro korejský trh i pro export.

Renault vyrábí automobily v Jižní Koreji již více než dvě desetiletí. Dohoda s Geely umožní jeho jihokorejské divizi rozšířit sortiment i okruh zákazníků, napsala agentura Reuters.

Čínská Geely vlastní švédskou automobilku Volvo Cars.

Renaultu klesl prodej třetí rok po sobě

Renaultu loni v celém světě klesl prodej o 4,5 procenta na méně než 2,7 milionu osobních a lehkých užitkových vozidel. Na vině jsou hlavně problémy s dodávkami čipů, uvedla firma. Loňský rok tak byl třetí v řadě, kdy Renaultu klesl prodej.

Francouzský podnik rovněž tento týden oznámil, že na pěti hlavních trzích v Evropě zvýšil podíl prodeje maloobchodním odběratelům na 58 procent. To je proti roku 2019, tedy proti období před příchodem pandemie covidu-19, nárůst o šest procentních bodů. Za pět hlavních trhů v Evropě Renault pokládá Francii, Německo, Španělsko, Itálii a Spojené království.