Britský investor vstupuje do české reprodukční medicíny, jde o transakci za miliardy

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). FutureLife se zaměřuje na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma neuvedla, podle týdeníku Hrot by měl investiční fond získat těsnou minoritu.

Týdeník Hrot na svém webu již dříve uvedl, že fond CVC údajně ocení FutureLife dvouciferným násobkem provozního zisku před odpisy a úroky (EBITDA), který podle odhadů z trhu přesahuje 25 milionů eur (asi 630 milionů korun). Prodej podílu CVC by tak měl ohodnotit celou firmu v přepočtu na více než osm miliard korun.

Podle týdeníku Hrot si těsně přes 50 procent podílu ponechá tuzemský Hartenberg Capital společně s některými lékaři a zakladateli klinik. Hartenberg spoluvlastní a řídí Jozef Janov, ve skupině ale hospodaří zejména s penězi z Babišových svěřenských fondů. Týdeník vstup fondu CVC do FutureLife označil za obchod, který české zdravotnictví nepamatuje.

Společnost FutureLife se sídlem v Praze je předním evropským poskytovatelem zdravotních služeb v asistované reprodukci a lékařské genetice. Působí na osmi evropských trzích – kromě Česka také na Slovensku, v Irsku, Nizozemsku, Finsku, Rumunsku, Estonsku a Spojeném království. Na 42 klinikách po celé Evropě ročně provede více než 39 tisíc cyklů umělého oplodnění. Také poskytuje další služby v oblasti laboratorní diagnostiky, navazujících operačních zákroků včetně doplňkové biologické léčby.

Firma mluví o nové etapě růstu

„Partnerství se společností CVC pro nás bude začátkem nové etapy růstu. Vývoj společnosti FutureLife je výjimečným příběhem. V rychlém sledu jsme vybudovali síť v osmi evropských zemích a náš model partnerství se silnou autonomií klinik oslovuje mnoho lékařů a partnerů. Nyní již přemýšlíme o vytvoření globální firmy,“ řekl výkonný ředitel FutureLife Matěj Stejskal. Firma v Česku provozuje například kliniky Iscare, Gennet či Reprofit.

Asistovaná reprodukce se podle něj nachází v přelomové fázi svého rozvoje. „Další výzvou pro nás je harmonizace postupů mezi našimi klinikami a větší organický růst. Pevně věřím, že společnost CVC je díky svým velkým zkušenostem v oblasti zdravotnictví tím správným partnerem pro tuto etapu našeho rozvoje,“ poznamenal Stejskal.

Globální ambice

Management společnosti má podle řídícího partnera Hartenberg Janova velmi ambiciózní plán rozvoje, který počítá s organickým i akvizičním růstem. „Je ten správný čas přijmout nového partnera, který by s námi společnost dále rozvíjel. Věříme, že CVC je tím vhodným partnerem, s nímž můžeme urychlit dosažení našeho cíle, tedy stát se největším poskytovatelem zdravotní péče v oblasti léčby neplodnosti a péče o ženu na světě,“ konstatuje Janov.

CVC je přední soukromá kapitálová a investiční poradenská společnost se sítí pětadvaceti poboček v Evropě, Asii a USA, která spravuje aktiva v hodnotě přibližně 125 miliard amerických dolarů (asi 2,8 bilionu korun). Fondy, které CVC spravuje nebo jimž poskytuje poradenství, investují do více než sta společností po celém světě, jejichž celkový roční obrat přesahuje 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) a které zaměstnávají téměř půl milionu lidí.

Hartenberg Holding je společností zaměřenou na investice do aktiv v regionu střední Evropy, především v České republice, na Slovensku a v Polsku. Hartenberg působí ve společnostech jako dlouhodobý investor. Podniká zejména ve zdravotnictví, e-commerce, retailu, FMCG a nemovitostech. Hodnota portfolia přesahuje půl miliardy eur (12,6 miliard korun). Skupina zaměstnává více než 4500 lidí.