Státní rozpočet má schodek přes 265 miliard, je o čtvrtinu vyšší než loni. Ministerstvo to vysvětluje pandemií

UDÁLOSTI: Ke konci června byl rozpočet v 265miliardovém schodku (zdroj: ČT24)

Schodek státního rozpočtu dosáhl v polovině roku 265,1 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Oproti konci května vzrostl schodek o deset miliard. Více než čtvrtbilionový rozdíl mezi výdaji a příjmy je nejhorší červnový výsledek v historii Česka. Mnohem vyšší je i ve srovnání s minulým rokem, kdy byl schodek v polovině roku pod 200 miliardami korun.

Ministerstvo financí zdůvodnilo „rekordní“ výši schodku státního rozpočtu ke konci června protiepidemickými opatřeními, která omezila ekonomické aktivity a zároveň v souvislosti s nimi musel stát pomáhat zasaženým sektorům ekonomiky i sociálnímu a zdravotnímu systému. Výnosy rozpočtu podle ministerstva také „prohlubovalo snížení zdanění práce, kapitálu či majetku, dále šlo o změnu rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů“.

Ekonom České spořitelny Michal Skořepa považuje za nejdůležitější faktor, který ovlivnil aktuální výsledek státního hospodaření, zrušení superhrubé mzdy. „To je zdaleka největší vliv, který dělá evidentní zub v meziročním porovnání u příjmů z inkasa ze zdanění příjmů fyzických osob. Je to faktor číslo 1 a je to faktor, u kterého je velký otazník. Způsob, jakým to bylo provedeno, podpořil hlavně domácnosti s vyššími příjmy,“ uvedl.

Takovou interpretaci však odmítl poslanec Jan Skopeček z opoziční ODS, která zrušení superhrubé mzdy také podpořila. „Impuls, který jsme lidem dali, byl pozitivní a ekonomika vydělává státu více. Problém není na straně příjmů, problém je na straně výdajů, které je potřeba řešit,“ míní.

Ministryně Alena Schillerová (za ANO) vnímá na červnovém výsledku i pozitiva. „Deficit hospodaření rozpočtu se oproti květnu prohloubil jen o 10,1 miliardy korun, což představovalo druhý nejlepší meziměsíční výsledek od února 2020. Dopady rozvolnění se promítly zejména do výběru daní včetně pojistného, který byl na úrovni státního rozpočtu meziročně vyšší o 30,8 miliardy korun, čímž překročil i úroveň inkasa z června 2019 o téměř 4 miliardy korun,“ upozornila.

Podle Skořepy ale byla výše výběru ovlivněna i tím, že byl v některých případech odložen z loňska.

Na celý letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 500 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun, schválený ovšem byl rovněž půlbilionový schodek. Na příští rok navrhuje ministerstvo financí schodek 390 miliard korun.