Firmy mohou od čtvrtka žádat o příspěvek na samotesty

Firmy mohou od čtvrtka žádat zdravotní pojišťovny o příspěvek na samotesty na covid-19. Na pořízení jedné samotestovací sady mohou dostat 60 korun a maximálně si budou moci nárokovat čtyři testy za měsíc na zaměstnance. Menší podniky s počtem zaměstnanců do deseti a živnostníci musejí začít s testy nejpozději po Velikonocích.

Firmy, které chtějí příspěvek na testování zaměstnanců, o něj mohou žádat on-line. Požádat takto mohou o příspěvek od všech sedmi zdravotních pojišťoven. Firmy se na web přihlásí pomocí registračních údajů, sestaví seznam zaměstnanců, u kterých žádají příspěvek, a doloží, že je otestovaly. Mohou také rozdělit své pracovníky podle toho, u kterých pojišťoven mají zdravotní pojištění.

Podniky, které nemají možnost používat k žádostem web, mohou věc řešit na pobočkách pojišťoven nebo se obrátit na call centra pojišťoven. Firmy mohou využívat kromě samotestů rovněž testování u závodních lékařů nebo externích poskytovatelů zdravotních služeb, což používají především velké podniky.

Zdravotní pojišťovny odhadují, že na příspěvky na testy měsíčně vydají 480 milionů korun. Podle Hospodářské komory průměrná cena samotestovací sady značně převyšuje dotaci. Komora navrhovala dotaci alespoň sto korun.

Testování na koronavirus jednou za sedm dní je už nyní povinné ve větších a středních firmách i na úřadech a institucích. Po Velikonocích s ním musí začít menší podniky do deseti zaměstnanců a také živnostníci.