Brexit dopadl na menší britské zpracovatele. Většina z nich nakupuje dráž

Obchodní restrikce, které platí po vystoupení Británie z Evropské unie, činí v ostrovní zemi problémy hlavně menším zpracovatelům. Asi dvě třetiny z nich teď nakupují dráž suroviny a náhradní díly, ukázal průzkum konzultační organizace South West Manufacturing Advisory Service (SWMAS). Problémy ale hlásí většina dotazovaných, uvedla v pondělí agentura Reuters.

Organizace SWMAS průzkum uskutečnila v lednu, kdy se dotazovala zástupců téměř tří set firem. Na projektu se podílela také iniciativa na podporu růstu zpracovatelského sektoru, jež financuje vláda a Evropská unie.

Výsledky průzkumu ukazují, že zavedení celních kontrol a dalších požadavků, které se objevily od 1. ledna tohoto roku, znamenají pro obchod mezi EU a Británií narušení dosavadních vztahů. „Zvýšení cen v dodavatelském řetězci se dostavilo okamžitě. Dozvídáme se také, že déle trvá dodání surovin,“ upozornil šéf organizace SWMAS Nick Golding.

Asi 65 procent zpracovatelů hlásí vyšší náklady a 54 procent jich uvádí, že je pro ně obtížnější vyvážet zboží na unijní trh. Asi pětina zpracovatelů si pak myslela, že pro ně bude přínosem, když jejich zákazníci vrátí část práce z Unie do Británie.

Vláda pomůže malým firmám

Britská vláda uvedla, že mnoho těžkostí lze považovat za „dětské nemoci“ a že se po čase vše normalizuje. Minulý týden oznámila, že poskytne dvacet milionů liber (590 milionů korun), aby malým podnikům usnadnila období, než si zvyknou na nová pravidla. Později v letošním roce začnou platit ještě další omezení.

Britská centrální banka předpovídá, že obchodní omezení způsobená brexitem v tomto čtvrtletí sníží ekonomickou aktivitu o jedno procento, což bude ekvivalent asi pěti miliard liber (více než 147 miliard korun). Obchod se podle ní v dlouhodobém horizontu sníží o deset procent.

Zastánci brexitu říkají, že Británie pocítí dlouhodobý užitek díky tomu, že si může stanovovat svá vlastní obchodní pravidla s mimoevropskými zeměmi. Bude mít i kontrolu nad tím, co a jak si bude regulovat.

Británie není od ledna součástí jednotného trhu Evropské unie ani součástí unie celní. Potíže začali už v lednu hlásit například skotští rybáři či obchody v Severním Irsku. S problémy se potýká i řetězec Marks & Spencer, což pocítili i jeho zákazníci v České republice.