Sněmovna posunula zákon o výkupu elektřiny z nového bloku Dukovan do závěrečného čtení

Opozice neprosadila ve sněmovně odklad projednávání zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Chtěla mimo jiné, aby rizika spojená s tímto zákonem nejprve posoudila Bezpečnostní rada státu. Dolní komora tak ve čtvrtek dokončila druhé kolo projednávání zákona a k jeho schvalování by se mohla vrátit v první prosincové dekádě. Rozhodly o tom hlasy ANO, ČSSD, SPD a KSČM.

Opozice by chtěla od vlády parametry výběrového řízení na dostavbu dukovanské elektrárny, a to z hlediska bezpečnosti i financování. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že polostátní firma ČEZ, která je investorem stavby, nezohlednila do zadávací dokumentace k tendru bezpečnostní zájmy státu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) zkraje týdne uvedl, že tendr ještě není připraven. Situaci chce probrat na zasedání vládního výboru pro jadernou energetiku, jehož členy jsou i zástupci opozice. ČEZ plánoval vypsat tendr do konce letošního roku. Vláda chce požádat Evropskou komisi o souhlas se státní půjčkou firmě ČEZ na dostavbu elektrárny.

Poslanec ČSSD Petr Dolínek doporučil odložit účinnost zákona z 1. ledna na 1. března příštího roku vzhledem k tomu, že přijmout normu se letos zřejmě nepodaří i s ohledem na nutnost jejího posouzení také v Senátu.

Nejistota ohledně budoucí ceny

Opozice prosazuje, aby takzvaný nízkouhlíkový zákon o výkupu elektřiny z dukovanské elektrárny stanovil její maximální cenu. Smlouva o výkupu by měla respektovat bezpečnostní zájmy ČR. Stát by nesměl využít nabídky firem ze zemí, které nepřistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách, tedy například z Ruska a Číny. Sněmovní hospodářský výbor doporučil návrh schválit beze změn ve vládní podobě.

Petr Pávek (STAN) navrhl, aby zákon garantoval výkupní cenu maximálně na 40 let bez možnosti to dále prodlužovat se souhlasem vlády, což vládní návrh umožňuje.

Návrh zákona počítá s tím, že v případě, že bude výkupní cena vyšší než cena takzvané silové elektřiny na trhu, rozdíl zaplatí všichni spotřebitelé prostřednictvím tarifů. Ve druhém případě, kdy výkupní cena bude nižší než cena na trhu, bude dopad na spotřebitele opačný. Silová elektřina je neregulovaná část z konečné ceny elektřiny pro odběratele.

Analytici upozorňují, že dlouhodobý výhled cen elektřiny na trzích je nejistý.

Člen hospodářského výboru Munzar o výkupu elektřiny z elektrárny Dukovany (zdroj: ČT24)

Poslanci schválili model financování jaderného bloku Dukovan za zhruba šest miliard eur.

Místopředseda podvýboru pro energetiku Vojtěch Munzar (ODS) řekl, že modelů je více, každá strana preferuje svůj, ale není pořád možné se točit v kruhu. Česko potřebuje na evropské úrovni představit nějakou variantu, protože je nutno domluvit financování. 

Nevýhodou všech modelů je, že neznáme budoucí ceny, upozornil Munzar. Ty přitom ovlivňují i regulatorní rozhodnutí EU. Obecnou normu vnímá jako posun do fáze, kdy je možné se bavit o zahájení realizace. Zdůraznil, že jde o strategickou záležitost, kdy je nutno zajistit co největší energetickou soběstačnost Česka, a proto je nutné i zapojení státu. ODS v této souvislosti preferuje jádro jako budoucnost české energetiky. Alternativní úvahy o využití plynu naopak považuje za cestu, která by zvýšila závislost Česka.