Majetkovému úřadu ke konci září stouply příjmy, prodal i funkcionalistickou Vilu Lumiérů

Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) letos ke konci září stouply příjmy meziročně o 60 milionů na 1,1 miliardy korun. Největší část příjmů úřadu je z prodeje nepotřebných státních nemovitostí. Za celý loňský rok úřad vykázal příjmy 1,48 miliardy korun a na letošní rok měl naplánované příjmy 910 milionů korun.

Příjmy z prodeje nepotřebných státních nemovitostí ke konci září činily zhruba 701 milionů korun. Z toho za prodej pozemků úřad inkasoval zhruba 455 milionů a za prodej ostatních nemovitostí, jako například domů a bytů, zhruba 246 milionů. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí úřad získal v pololetí 196 milionů korun.

„Již za tři čtvrtletí se nám podařilo přesáhnout schválený rozpočet pro letošní rok o téměř 25 procent. Dosavadní výsledek příjmů považuji za úspěch, a to zejména kvůli koronavirové krizi, ale také proto, že značná část agendy ÚZSVM, jako například zastupování jiných organizačních složek státu v právních sporech, dohledávání nejasných vlastníků či řešení bezprizorních státních nemovitostí, žádné příjmy negeneruje,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Letos se prodala například „Vila Lumiérů 41“

K nejvýznamnějším prodejům letos patří například prodej dvou rodinných domů v Praze-Troji za 46 milionů korun nebo prodej areálu zahradnictví vhodného i k bytové výstavbě v Plzni na Doubravce za 39,9 milionu. Dále jde o prodej dvaceti pozemků v Praze na Chodově v blízkosti hotelu Globus za 23,3 milionu korun nebo prodej funkcionalistické rodinné vily v Praze na Barrandově z 30. let 20. století, označované jako „Vila Lumiérů 41“, která byla postavena pro strýce prvního českého prezidenta Miloše Havla, za 21,9 milionu korun.

Úřadu se také podařilo za 19,9 milionu prodat areál bývalého vysílacího střediska v obci Stěžery, který v minulosti sloužil i jako rušička vysílání Rádia Svobodná Evropa.

Na stránkách www.nabidkamajetku.cz úřad nyní nabízí k prodeji ve výběrovém řízení, elektronické aukci nebo dražbě například areál bývalého výchovného ústavu v Králíkách za 28,5 milionu korun, administrativní areál v Šumperku, v němž dříve sídlil místní úřad práce, za 15 milionů, nebo řadový rodinný dům na lukrativní adrese v Praze-Hájích za 9,3 milionu korun.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vedle správy majetku zastupuje Česko v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Hlavní zdroj příjmů úřadu tvoří prodeje a pronájmy pozemků, budov a staveb a také prostředky, které České republice připadly z takzvaného odúmrtí po zemřelých bez dědiců.