Dvě dýky do zad letních kin. Nepříznivé počasí a nedostatek filmových premiér

Události: Filmy pod širým nebem (zdroj: ČT24)

Letní kina patří k prázdninám. Někde už desítky let, jinde začaly uvádět filmy poprvé letos. To, zda lidé na venkovní promítání přijdou, závisí hlavně na počasí. Letos ale provozovatelé řeší ještě další problém: chybějí české i zahraniční premiéry. Řadu z nich distributoři kvůli pandemii posunuli.

Například v Černé v Pošumaví nedaleko Lipna mají letní kino už šedesát let. Jako první v republice prošlo digitalizací. Letošní sezona je pro provozovatele zvláštní. Poté, co kamenná kina omezil koronavirus, čekali víc lidí právě tady. Zatím ale odhad nevyšel. Promítají každý den a návštěvníků přijde v průměru šedesát.

„Je to pokles oproti loňsku, a to z důvodu, že je slabší filmová nabídka, máme vlastně jen dva nové filmy,“ soudí provozovatel Letního kina Černá v Pošumaví Filip Strnad. 

S velkými filmovými premíérami je to letos bída. „Ty, které se měly konat tento rok v březnu, dubnu, květnu, se některé nebudou konat vůbec, řada z nich je přesunutá na další měsíce,“ uvedla manažerka CineStar České Budějovice Svatava Kopečková. 

Když počasí je králem

Hlavní vliv na návštěvnost má však počasí. Když prší, nechce se lidem ani na českou letní klasiku, tedy například film Jiřího Menzela Na samotě u lesa (s jeho již klasickou hláškou právě k dešti) či Trhák režiséra Zdeňka Podskalského (Neukvapujte se, vydržte až do konce).

„Zatim je to slabý, přes den je pěkně, ale jakmile začneme my promítat, tak se zatáhne a je zima,“ řekl Strnad. 

Udělat z nevýhody výhodu se pak pokusila – aspoň slovně – dramaturgyně Letního kina Háječek v Českých Budějovicích Kristýna Novotná. „Ta stříška je malá, ta zakryje jen pár diváků, ale myslim, že takové letní kino, které bude mít funkci 4D, kdy déšť na plátně i pocítíte, je velkou výhodou.“

V Česku jsou necelé tři stovky letních kin. S jejich financováním často pomáhají obce, například v Horní Plané si kino provozuje radnice sama. Každou sezonu na jeho chod doplácí asi 80 tisíc korun. „Pokud takový kino jednou zavřete, tak už ho neotevřete. A nám je líto ho zavřít,“ řekl zdejší starosta Jiří Hůlka (nestr.).

Jenom filmy by letos dostatek návštěvníků nepřilákaly. V prostoru letních kin se proto konají například koncerty nebo divadlo pro děti.