Účast na dražbách zabaveného majetku je nepřípustná pro příbuzné pracovníků finanční správy, uvedla její ředitelka

Pokud si manželka ředitele finančního úřadu koupila v dražbě majetek, který úřad zabavil kvůli nezaplaceným daním, je to nemorální. Poslancům z rozpočtového výboru to v pátek v debatě o zajišťovacích příkazech a dalších postupech finanční správy řekla šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová. Uvedla také, že kvůli tomuto případu vydala stanovisko pro všechny finanční úřady, kde takový postup označila za nepřípustný.

Poslanci si na páteční jednání ohledně používání zajišťovacích příkazů finanční správou pozvali její generální ředitelku Richterovou i ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Popudem byly informace serveru Seznam Zprávy, který o takovém případu a dalších praktikách správy informoval. Finanční správa se proti tomu již dříve ohradila.

Server Seznam Zprávy v červnu uvedl mimo jiné, že finanční úřady mají například kvóty na vydání příkazů nebo zabaveného majetku. Informoval také o dění na úřadu ve Valašském Meziříčí, kde manželka ředitele pořídila v roce 2017 v dražbě novou nábytkovou řadu. Úřad ji zabavil firmě, která měla problém s placením daní. 

Účast příbuzných pracovníků finanční správy na dražbách finanční správy není etická. Je však nutno říci, že nikdo z nich neporušuje zákon. Máme etický kodex finanční správy, vyzvala jsem opětovně pracovníky finanční správy, že není etické a je to částečně ve střetu zájmů s jejich činností, aby se i jejich rodinní příslušníci těchto dražeb účastnili.
Tatjana Richterová
šéfka Generálního finančního ředitelství

Finanční správu Richterová před kritikou opozice hájila. Je přesvědčena, že práce drtivé většiny zaměstnanců správy je dobrá, kvalitní a odpovědná. Finanční správa přijímá dostatek systémových opatření, která zlepšují činnost této instituce, argumentovala před poslanci.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že podle jeho informací pokračuje ve finanční správě praxe, kdy zaměstnanci dostávají odměny za doměrky daní. Tato praxe je nepřijatelná, zdůraznil.

Ředitelka Richterová ale uvedla, že mimořádné odměny zaměstnanci nedostávají, protože správa na ně ani nedostává peníze. Odměny podle ní dostávají například úředníci, kteří vykonávají práci za neobsazená místa.

Finanční správy se zastal například poslanec vládního hnutí ANO Milan Feranec. Podle něj půjde vždy o hledání rovnováhy mezi benevolentním a příliš přísným přístupem, kterou se nikdy nepodaří najít. „Řešme to na základě faktů, a nikoli dojmů,“ podotkl.

Výbor vzal v pátek informaci ředitelky Richterové na vědomí. Neuspěl například sociální demokrat Václav Votava, který chtěl po ministerstvu do konce září předložit podrobnou analýzu zajišťovacích příkazů.