Obchodování na několika evropských akciových burzách včetně Prahy se po výpadku obnovilo

Obchodování na několika evropských akciových burzách včetně Prahy se po zhruba tříhodinovém výpadku způsobeném technickými problémy obnovilo. V potížích se ráno ocitl frankfurtský systém pro elektronické obchodování s akciemi Xetra, jak potvrdil mluvčí společnosti Deutsche Börse, která je provozovatelem systému. Výpadek měl dopad na obchodování v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku i v Česku, informovala agentura Reuters.

Obchodování s cennými papíry na pražské burze bylo ve středu v 09:17 z technických důvodů přerušeno a kolem 12:25 se obnovilo, potvrdil mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík. Problém podle něj stále je na webu pražské burzy, kde se zatím nezobrazuje hodnota indexu. 

K zastavení došlo na všech burzách obchodujících přes obchodní systém Xetra. „Tedy od Vídně přes Budapešť až po Frankfurt,“ potvrdil dopoledne mluvčí pražské burzy Jiří Kovařík.

Obchodování na vídeňské akciové burze přerušily technické problémy u poskytovatele systému, německé Deutsche Börse, také v polovině dubna. Výpadky kvůli tomu i tehdy zaznamenaly i další evropské akciové burzy, včetně pražské.

Obchodování v obchodním systému Xetra zahájila pražská burza v prosinci 2012, po téměř dvaceti letech využívání vlastního obchodního systému. Vídeňská burza je přímým akcionářem pražské burzy. Burza ve Vídni je technologickým partnerem Deutsche Börse. Systém Xetra dodává vedle Prahy i do dalších burz v regionu střední, východní a jižní Evropy.