Boeing odstoupil od koupě jedné z divizí brazilského Embraeru. Obchod zhatily spory i pandemie

Americký výrobce letecké techniky Boeing odstoupil od dlouho vyjednávané dohody, na jejímž základě měl za 4,2 miliardy dolarů (105 miliard korun) převzít divizi komerčních letadel brazilské společnosti Embraer. Transakce měla změnit rozložení sil na globálním trhu s letadly a připravit Boeing na další konkurenční boj s jeho úhlavním rivalem – evropskou strojírenskou skupinou Airbus. Věc ale s největší pravděpodobností teď skončí u soudu.

O kolapsu jednání, která byla v závěrečné fázi, informovala už v pátek s odkazem na své zdroje agentura Reuters a v sobotu nezdar potvrdil sám Boeing.

Embraer vzápětí uvedl, že Boeing od smlouvy odstoupil neoprávněně. Embraer do většího propojení obchodních aktivit s americkým gigantem vkládal velké naděje, protože spolupráce by zahrnovala jak regionální, tak i velká dopravní letadla.

Podle Reuters naděje na spojení nakonec zhatily zákulisní rozepře. Ani jednu z firem podle analytiků nečeká jednoduchá doba, protože situaci výrobců letadel značně zkomplikovala pandemie způsobená šířením koronaviru a s ní související propad poptávky po letecké dopravě.

Konkurence koupila Bombardier

Boeing předložil nabídku na převzetí brazilské divize v létě 2018 po podobné dohodě mezi Airbusem a kanadským Bombardierem. Díky ní měl Airbus získat většinový podíl ve výrobě letadel CSeries. Ta jsou přímými konkurenty letadlům Embraeru.

Embraer a Bombardier jsou hlavními konkurenty na trhu letadel s kapacitou 70 až 130 míst a Embraer je třetím největším výrobce dopravních letadel na světě za Boeingem a Airbusem.

Obě dohody, tedy mezi Airbusem a Bombardierem a mezi Boeingem a Embraerem, by představovaly největší změnu na globálním trhu s letadly za desítky let. Znamenaly by vznik nového duopolu, tedy situace, kdy existují dvě dominantní firmy s většinovým podílem na trhu.