Výrobci letadel Boeing a Airbus se na mezinárodním aerosalonu chlubili velkými zakázkami

Dva největší světoví výrobci civilních letadel, americký Boeing a evropský Airbus, zahájili v pondělí mezinárodní aerosalon u Paříže oznámením velkých zakázek. Boeing představil nový model svého nejprodávanějšího letounu, který by měl oživit slábnoucí trh civilního letectví.

Po letech silného růstu zakázek, podníceného zvýšenou poptávkou po létání a nabídkou úspornějších letadel, nyní trh vstupuje do útlumu. Výrobci se začali soustředit na plnění napjatých harmonogramů dodávek a ambiciózních plánů výroby, uvedla agentura Reuters.

Boeingu se ale na začátku aerosalonu představením nového modelu 737 MAX 10 podařilo podnítit vlnu zájmu. Firma uvedla, že na nový model získala více než 240 zakázek a nákupních příslibů od nejméně deseti zákazníků. „MAX 10 dá zákazníkům za jejich peníze více a dodá trhu energii,“ řekl na oficiálním představování šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Boeing v pondělí oznámil zakázky na nové i starší letouny typu 737 MAX v celkové katalogové hodnotě 22,7 miliardy dolarů (523 miliard korun). Získal i velkou objednávku na stroje typu Dreamliner za 8,1 miliardy dolarů.

Airbus hned nato kontroval zakázkou leasingové společnosti GECAS na 100 letounů A320neo v katalogové hodnotě 10,8 miliardy dolarů (253 miliard korun) ) a objednávkou firmy Air Lease na 12 strojů A321neo za 1,5 miliardy dolarů. 

Airbus A350-1000 XWB
Zdroj: Reuters

Šéf prodeje Airbusu John Leahy zároveň naznačil, že většina zájmu o konkurentův nový stroj MAX 10 pochází od dosavadních zákazníků Boeingu, kteří si objednali starší model MAX 9 a nyní tyto zakázky přeobjednávají. 

Vojenské letouny zažívají boom

Zatímco poptávka po civilních letadlech slábne, po letech útlumu se naopak objevují známky rostoucího zájmu o vojenské letouny.

Americký Lockheed Martin jedná podle zdrojů Reuters o prodeji 440 bojových letounů F-35 skupině 11 zemí. Byla by to dosud největší objednávka na letoun, který se firma chystá na aerosalonu představit veřejnosti.