Na daňové přiznání je čas do července, přesto se před některými finančními úřady tvořily fronty

Události: Fronty na úřadech (zdroj: ČT24)

Rušno je v těchto dnech na finančních úřadech, před mnoha z nich se tvořily fronty. A to i přesto, že Finanční správa nabádá lidi, aby primárně využívali elektronickou komunikaci a snížili tak riziko nákazy koronavirem. Aktuálně totiž platí, že daňové přiznání k dani z příjmu můžou podat až do 1. července. Přeplatek by jim měl být vrácen do třiceti dnů bez ohledu na datum, kdy žádost podají.

Několik desítek lidí tak například v pondělí v devět ráno čekalo u finančního úřadu v Brně. „Podatelny jsou otevřeny jen v pondělí a ve středu od osmi do jedenácti hodin, takže nárazově se mohou tvořit fronty, které někdy vypadají dramaticky, tím že vedou za roh nebo okolo ulice. Je to ale dáno zejména opatřeními, kdy lidé dodržují velké odstupy a snaží se nepřicházet do vzájemného kontaktu. Takže fronty vypadají dlouhé, ale odbavování jde normálně rychle a v rámci těch tří hodin dokážeme všechny obsloužit,“ konstatuje mluvčí jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

A znova všechny lidi vybídl, aby pokud nemusejí, osobně nechodili a využili e-mailu, případně poslali své podání poštou. „Zdůrazňuji, že na všechna podání je čas. Nehrozí teď žádné sankce za to, že nebude někdo stíhat podat své daňové přiznání do 1. dubna,“ dodal.

Postačí, pokud toto přiznání podají nejpozději do 1. července 2020. Toto platí zcela automaticky bez žádosti, jak vyplývá i z informací ministerstva financí na webu.

U přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí, kde lhůta pro podání uplyne v období od 31. března 2020 do 31. července 2020, není třeba do 31. srpna 2020 také individuálně žádat o prodloužení lhůty.

Není teď třeba s úřady řešit ani záležitosti kolem EET

Podobně žádné pokuty nehrozí ani v případě záležitostí kolem elektronické evidence tržeb. Tam lidé teď řeší často podle Stančíka žádosti o autentizační údaje pro vstup do 3. a 4. vlny a pak pokladní bloky pro zvláštní režim.

„I tady platí, že vzhledem k tomu, že po dobu trvání nouzového stavu a dalších tří měsíců není povinnost uplatňovat žádné nařízení, zákony nebo plnit nějaké další povinnosti, pokud jde o EET, nemusí poplatníci nikam chodit, nic není potřeba si vyzvedávat, dokonce není potřeba ani evidovat tržby po dobu těch následujících měsíců,“ doplňuje Stančík.

Pokud se přesto lidé na pobočku vydají, pak Stančík nabádá k tom, aby důsledně vstupovali pouze s nějakou ochranou dýchacích cest, dodržovali odstup minimálně dva metry od sebe navzájem, stejně jako základní hygienu.

„A pokud mají jakékoliv zdravotní obtíže, tak nechodit, zůstat doma a telefonicky kontaktovat správce, běží i spousta infolinek,“ říká Stančík s tím, že stejně finanční úřady mají otevřené jen podatelny, takže je to jen o tom tam „přijít, podat, dostat razítko a zase jít“.

Lidé mohou také využít sběrné boxy, kam mohou vhodit své podání. „Když tam uvedou telefonní číslo, tak my jim pošleme druhý den sms, když vybereme box, kde potvrdíme, že jeho podání máme,“ vysvětluje. A dodává, že boxy jsou zpravidla přístupné 24 hodin denně sedm dní v týdnu, jen na některých menších pobočkách bývá box dostupný jen v provozní hodiny mezi 8 a 14 hodinou každý den.

Rušno bylo i na infolinkách, kde v těchto dnech během půl hodiny přijímají i tři desítky hovorů. „Lidé se ptají nejčastěji na termíny, dokdy se posouvají podání daňového přiznání, ptají se na liberační balíčky, co musí udělat pro to, aby nedostali pokutu, aby se jim posečkalo se splácením daně. Obsluhují je naši školení zaměstnanci a nikdo se nemusí bát, že by se na něho nedostalo,“ dodává mluvčí úřadu.