Česku hrozí další suchý rok. Výstavbu vodovodů je možné podpořit dotacemi

Události: Když chybí voda (zdroj: ČT24)

Česko zřejmě čeká další suchý rok, kdy bude bojovat s nedostatkem této základní tekutiny. Sněhu a srážek je málo a podzemní hladiny se zatím nezvedly, což vyvolává obavy hlavně v oblastech, kde jsou studny prázdné už nyní. Ministerstvo životního prostředí proto na podzim vyhlásilo dotační výzvu na stavbu vodovodů a kanalizací. Žádost lze podat do pátku.

V Kojátkách na Vyškovsku pořádně pršelo loni v létě. Ve studnách zde mají lidé málo vody, nebo je její kvalita kolísavá. V závislosti na poloze domů, ročním období nebo množství srážek.

V boji se suchem i s nekvalitní vodou má pomoci nový vodovod. Pro Petru Snášelovou to bude klíčová změna. „Nebudeme muset z obchodu dovážet balenou vodu, kterou si kupujeme na pití, bude to jednodušší.“

Starostka Lenka Dolejší (Doma v Kojátkách) požádala o dotaci přes ministerstvo životního prostředí. Pokud ji získají, začnou hned budovat. 

Nejhorší situace od roku 1981

Problémy se spodní vodou má téměř celé Česko. „V současné době je nejhorší situace v Čechách, kde je stav silně nebo mimořádně podnormální. Při srovnání jde o nejhorší období od roku 1981,“ uvedl hydrolog Radek Vlnas z ČHMÚ. 

Stav hladiny spodní vody. Nejhorší situaci zachycuje tmavě červená barva: tam je stav mimořádně podnormální
Zdroj: ČT24

O špatné situaci mluví i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Pokud bude trvat katastrofická zima, jako zatím je, tak na jaře může být vážná. Máme připravené rychlé řešení. Vyzýváme starosty, aby se zajímali. Projekty i peníze máme.“ 

Podle hydrologů by pomohlo, kdyby v únoru napadlo zhruba 30 centimetrů sněhu ve středních a nižších polohách. Takový scénář se ale zatím neočekává.

Souboj o vodu mezi starou a novou zástavbou

Na šumavském Špičáku sníh sice je, ale místní ze staré zástavby mají s vodou potíže i tak. Hlavně, když přijedou lidi do nově postavených apartmánů. O víkendech se počet obyvatel v horském středisku zněkolikanásobí a původní vodohospodářská infrastruktura na to nestačí.

Potíže tak mají místní hlavně od pátku do neděle. A když se lidé v nových domech začnou po lyžování sprchovat, ve staré zástavbě neteče voda. Nové domy totiž mají své vrty, které berou vodu hlavnímu vodovodnímu řadu.

Stížnosti se kupí. Nejrychlejším řešením problému je navýšení kapacity vodojemu. Problém ale je, že stojí na soukromém pozemku. Obec proto projektuje nový vrt. Hotový by měl být ještě letos. Další možností je pak napojení špičáckého řadu na železnorudský. To ale naráží na stejný problém. „Nevlastníme vůbec žádné vhodné pozemky pro vybudování vodovodního řadu,“ poznamenal starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD).