Průměrná sazba hypoték v prosinci klesla, od ledna ale začnou růst

Průměrná úroková sazba hypoték v prosinci klesla na 2,34 procenta z listopadových 2,35 procenta. Sazby klesly jedenáctý měsíc v řadě. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Objemy i počty poskytnutých hypoték v prosinci klesly.

Do bank si přišlo pro hypotéku v prosinci 7074 klientů, o 231 méně než v listopadu. Objem poskytnutých hypotečních úvěrů dosáhl téměř 18 miliard korun proti 18,3 miliardy v předchozím měsíci.

„Přestože se dále snížila průměrná úroková sazba, na počtu sjednaných hypoték se to neprojevilo. Nicméně objem těchto obchodů neklesá stejně rychle jako počty. Díky tomu byl opět překonán rekord v průměrné výšce úvěru, který činí 2,544 milionu korun,“ uvedl specialista Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Průměrná úroková sazba hypoték (v %)
Zdroj: Fincentrum Hypoindex/Hypoindex.cz

Sazby začnou od ledna růst

„Ve druhém pololetí 2019 došlo oproti prvnímu pololetí k oživení hypotečního trhu. Rostoucí zájem lidí byl zapříčiněn příznivými úrokovými sazbami a očekáváním, že ceny nemovitostí budou dál narůstat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Vývoj průměrné úrokové sazby v posledních měsících ale také naznačuje, že se prostor pro další pokles již zřejmě uzavřel. V prosinci zlevnila hypotéky jen Sberbank, velké banky sazby zvyšovaly a pokračují v tom i v novém roce. Jako poslední zvedla sazby Hypoteční banka, a to o 0,2 procentního bodu s platností od 13. ledna. Na stejný krok hypoteční jedničky v prosinci zareagovaly zvýšením sazeb Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Wüstenrot.

„Očekávaný pokles úrokových sazeb se zastavil, nyní se vydají opačným směrem a začnou postupně opět růst. Není ani vyloučeno, že se v prvním čtvrtletí 2020 dočkáme i výraznějšího skoku nad 2,5 procenta,“ řekl ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Z hlediska splátky ale pro klienty nepůjde o zásadní problém, hypotéky zdraží v řádech desetikorun, maximálně stokorun, podotkl.

Prosinec byl poslední měsíc, ve kterém sazba úvěrů klesala, od ledna již bude patrný mírný nárůst, doplnil Daniel Horňák z poradenské firmy Bidli. Zájem o hypoteční úvěry to však podle něj nezmírní, lidé stále budou chtít řešit vlastní bydlení. 

To, že je s dalším zlevňováním hypoték  zejména v evropských zemích mimo eurozónu konec, říká také analytik Czech Fund Kovanda. Důvodem je podle něho vzestup tržních úrokových sazeb.

„Například výnos desetiletých českých dluhopisů vzrostl od srpna z úrovně kolem 0,9 procenta na nynější hodnotu takřka 1,8 procenta, jež je nejvyšší od loňského května. Ruku v ruce s tím zdražují bankám zdroje ke krytí hypoték, což zejména v posledních několika měsících roku 2019 částečně promítaly do svého zisku, snížením marží, avšak dále už tak činit nemohou,“ říká Kovanda.

A to podle něho i proto, že kvůli zlepšení mezinárodních podmínek, jako je třeba odeznění bezprostřední hrozby takzvaného tvrdého brexitu, uklidnění v celní válce USA a Číny nebo stabilizace německé ekonomiky, lze očekávat spíše další růst tržních úrokových sazeb v Česku. A nelze podle něho vyloučit ani zvýšení základní úrokové sazby České národní banky ještě v prvním pololetí roku 2020.

Ceny nemovitostí jsou navíc už nyní poměrně vysoko, ČNB hovoří o dvacetiprocentním nadhodnocení, připomíná Kovanda. Některé nemovitosti tak mohou podle analytiků i výhledově zlevnit, například panelové byty na periferiích měst.

„Ale na to, aby začaly plošně zlevňovat nemovitosti v atraktivních lokalitách, by byla zapotřebí velká krize, která se zatím podle všeho a naštěstí nechystá. Ceny nemovitostí budou růst letos a v příštích letech v průměru kolem pěti procent ročně. Ve zhruba stejném rozsahu letos zdraží také nájmy,“ míní Kovanda.

Ceny nájmů ve městech
Zdroj: ČT24

Zdražování nových bytů v Praze zpomalilo

Zdražování nových bytů v Praze na konci roku zpomalilo meziročně z 11,4 procenta na 4,4 procenta. Mezičtvrtletně ceny klesly o 1,1 procenta na 105 561 korun za metr čtvereční.

Vývoj průměrné ceny bytů v Praze
Zdroj: ČT24