Moneta je blízko nákupu dvou firem Wüstenrotu v Česku. Posílila by v hypotékách a stavebním spoření

Moneta Money Bank získala exkluzivitu pro vyjednávání o akvizici Wüstenrot stavební spořitelny a Wüstenrot hypoteční banky. Moneta chce podepsat kupní smlouvu do konce letošního roku. Pak by zveřejnila kupní cenu a ostatní podmínky transakce. Ta podléhá souhlasu ze strany České národní banky a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Moneta si od chystané akvizice slibuje zvětšení své zákaznické základny přibližně o 400 tisíc klientů, zdvojnásobení hypotečního portfolia a navýšení klientských vkladů o 53 miliard korun. 

Německá skupina Wüstenrot & Württembergische Group (W & W) v pátek potvrdila, že poskytla exkluzivitu společnosti Moneta pro jednání o akvizici svých dvou dceřiných společností v České republice. 

Co si kdo od transakce slibuje

„Věříme, že tato akvizice zapadá do naší dlouhodobé strategie růstu v retailovém bankovnictví. Zároveň v krátkodobém i střednědobém horizontu akvizice zvýší zisk i dividendu na akcii,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel a předseda představenstva společnosti Moneta Tomáš Spurný.

„Za poslední tři roky jsme dosáhli výrazného růstu, a to včetně růstu zisku,“ uvedl v jiné tiskové zprávě generální ředitel a předseda představenstva finanční skupiny Wüstenrot v České republice Michael Pupala.

„Kontinuálně nám rostou i podíly na klíčových trzích – ve financování bydlení a ve stavebním spoření. Proto není překvapením, že se naše společnost stala zajímavým akvizičním cílem. Osobně jsem potěšen, že zájem o propojení s námi projevila právě skupina Moneta, český bankovní digitální lídr a úspěšná česká značka,“ dodal.  

Z finančního hlediska Moneta očekává, že plánovaná akvizice posílí její ziskovost o 15 procent ročně a navýší provozní výnosy o minimálně deset procent ročně. Obchod má také umožnit úsporu nákladů vyplývající ze synergií.

Plánovaná akvizice má být financována z přebytku kapitálu a z volné likvidity, uvedla Moneta. „Transakce nevyžaduje navýšení kapitálu, a proto nedojde k naředění podílů našich akcionářů. Neméně důležité je, že Moneta navrhne vyplatit dividendu za rok 2019, jak bylo dříve komunikováno. Vážíme si důvěry skupiny Wüstenrot a věříme, že transakci společně dovedeme k úspěšnému konci,“ dodal ve zprávě Spurný.

Za loňský rok schválili akcionáři navrženou dividendu 6,15 korun na akcii před zdaněním. V srpnu vedení společnosti avizovalo výplatu dividend ve výši 6,65 koruny za akcii po dobu následujících tří let.

Na spojení s Air Bank nedošlo

Letos v únoru se nepodařilo dotáhnout jedno z největších chystaných spojení na českém bankovním trhu. Moneta Money Bank měla podle původních záměrů převzít Air Bank a český a slovenský Home Credit, které patří do skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera.

Očekávalo se, že vznikne dvojka na českém trhu ve spotřebitelských půjčkách a trojka ve velikosti bankovní sítě pod značkou Air Bank. Společnost Home Credit však poté oznámila, že zmíněné části PPF už nepokračují ve spojování s Monetou.