Růst cen v září zpomalil na 2,7 procenta. Bydlení a energie ale zdražovaly

Růst cen v září zpomalil (zdroj: ČT24)

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen u rekreace, kultury, potravin, nealkoholických nápojů nebo oděvů. Proti loňsku se naopak zvýšily především ceny za bydlení a energie.

„Meziroční růst cen v září zpomalil ze srpnových 2,9 % na 2,7 %, trh ale očekával setrvání dynamiky na 2,9 %, ČNB ve své poslední prognóze pak hodnotu 2,7%. Obava z překročení 3% toleranční hranice se tak vzhledem k aktuální inflaci snížila a debata o možném růstu sazeb ČNB by proto měla být na listopadovém jednání ČNB méně intenzivní než v září,“ komentuje vývoj hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. 

Obava z proražení tříprocentního tolerančního pásma byla podle něho patrně důvodem, proč se k růstu sazeb na posledním jednání přiklonil i Marek Mora. „Růst sazeb by současnou inflaci tak či tak nesnížil, ČNB by se pouze vystavila výraznému reputačnímu riziku po vzoru ECB z roku 2011, pokud by po zvýšení sazeb dále pokračovalo výraznější zpomalování ekonomiky z titulu vývoje v zahraničí. Právě z důvodu rizik v globální ekonomice a skutečnosti, že inflace má začít na měnovém horizontu opět zpomalovat, zůstanou sazby ČNB letos dle našeho názoru na současné úrovni,“ dodává Seidler.

Ve směru růstu cen působí letos zejména několik položek, především ceny bydlení, kde se projevuje dvouciferný nárůst cen elektřiny, ale také nájemného z titulu přehřátého trhu nemovitostí. Nájemné tak v září meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu.

„Očekáváme, že i v následujících měsících budeme svědky růstu cen nájemného, jelikož vzhledem k setrvale rostoucím cenám nemovitostí dochází ke zvyšování poptávky po nájemním bydlení,“ míní ekonomický analytik Tomáš Pfeiler z Cyrrus.  

Zářijovou inflaci stlačily levnější dovolené a potraviny

Z meziměsíčního pohledu ceny poklesly o 0,6 %.  Podle analytiků zářijovou inflaci srazily především levnější dovolené a potraviny.  „Dovolené v září oproti srpnu zlevnily s koncem sezony téměř o čtvrtinu, “ upřesňuje analytik ČSOB Petr Dufek. Z potravin pak výrazněji než v srpnu zlevnila vejce, oleje a tuky nebo ovoce, zelenina naopak zdražila o 11,7 procenta, v srpnu to přitom bylo o 34 procent.

U služeb rostly především ceny těch dopravních, přešly ze srpnového poklesu o 7,1 procenta v zářijový růst o 0,9 procenta. „Důvodem byl zejména jejich výrazný meziměsíční pokles v září 2018, kdy byly zavedeny celostátní slevy jízdného v autobusové a železniční dopravě,“ uvedli statistici.

Také podle Dufka ale aktuální pokles inflace hraje do karet stabilitě úrokových sazeb.„Finanční trhy sice implicitně předpokládají snižování hlavní sazby ČNB v následujících letech, nicméně sama centrální banka naznačuje jasnou možnost jejich růstu už na listopadovém zasedání. Zvlášť když velká čísla z ekonomiky vypadají stále poměrně dobře a inflace zatím spíše překvapovala svým rychlým růstem. To se ovšem aktuálními čísly mění,“ vysvětluje Dufek. Vzhledem k přetrvávajícím rizikům a nejistotám v zahraničí by spíše teď měla podle něho dál vyčkávat, přestože její prognóza napovídá jedno zvýšení sazeb ještě letos.

„Jestliže na zářijovém zasedání bankovní rada poměrně vážně diskutovala možnost zvýšení úrokových sazeb, tak zveřejněná čísla vyznívají pro ponechání úroků ČNB beze změny i na příštím zasedání počátkem listopadu a též na zasedáních následujících,“ uvedl i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

I podle něj ve zbytku letošního roku inflace již příliš klesat nebude. „K viditelnějšímu zmírnění inflace v české ekonomice zřejmě dojde až v průběhu roku 2020, i tak ale průměr za celý rok 2020 zůstane dle mého odhadu nad úrovní dvouprocentního cíle,“ dodal.

Analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský pak upozornil, že v říjnu je pravděpodobné další mírné snížení inflace vzhledem k vysoké srovnávací základně z loňska. „Toto snížení však může být jen přechodné. V závěru loňského roku totiž došlo k citelnému zlevnění pohonných hmot, které se nemusí letos opakovat, a tento vliv může inflaci posunout opět o něco výš,“ uvedl. 

A podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka nelze na začátku příštího roku vyloučit dočasné zvýšení meziroční inflace i nad tři procenta.

Statistici zveřejnili rovněž srpnové ceny zahraničního obchodu ČR. Ceny vyvážených surovin a zboží v srpnu meziročně vzrostly o 0,4 procenta, naopak dovozní ceny o 1,1 procenta klesly. Meziměsíčně se vývozní ceny zvýšily o 0,6 procenta a dovozní ceny o 0,5 procenta.