Šéf BIS varoval české obchodníky před metodami čínských špionů

„Obchodníci ale i třeba vědci, kteří chtějí v Číně působit a mají význam pro (čínskou) zpravodajskou službu, musí počítat s tím, že budou mít patřičnou pozornost, a to od sledování po napadení veškerých komunikačních zařízení,“ řekl šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka při středečním veřejném slyšení v Senátu.

Šéf BIS varoval zájemce o obchod s Čínou, že tři tamní zpravodajské služby zaměstnávají statisíce důstojníků. Ti mohou využít všechny prostředky v případě, že uznají, že někdo stojí za jejich zájem, uvedl Koudelka. Značnou pozornost věnují lidem, kteří se zabývají citlivými tématy, jako jsou demokratizační hnutí či Tibet, dodal.

Podle Koudelky čínští zpravodajští důstojníci postupují tradičními metodami a využívají i nejnovější technologie. „Působí nejen z míst, kde je lze očekávat, ale i z pozic v různých firmách, institucích, radnicích větších měst,“ uvedl Koudelka.

Lze vidět (čínské) zpravodajské aktivity ve všech oblastech a na různých úrovních od amatérských po vysoce sofistikovanou.
Michal Koudelka
šéf Bezpečnostní informační služby (BIS)

Za zvláštní přitom označil využívání čínské komunity žijící mimo vlast zpravodajskými službami. Podle něho se snaží jejich velmi silný vztah k Číně využít k různým apelům, a když nefungují, nastoupí vydírání.

Čínské tajné služby patří podle BIS spolu s ruskými v Česku k nejaktivnějším. Kontrarozvědka loni ve své zprávě za rok 2017 uvedla, že v Česku výrazně vzrostla činnost čínských zpravodajců pod diplomatickým krytím.

Zpravodajsky Číňané podle BIS cílí na silové resorty a klíčové sektory, jako jsou energetika, telekomunikace, finance, logistika, zdravotnictví a špičkové technologie. Věnují se také ekonomické a vědeckotechnické špionáži. Tu podle Koudelky Čína bere jako legitimní cestu pro rozvoj země, jak se rozhodla před mnoha lety na začátku ekonomického rozmachu.