Státní lesy vyhlásí tendr na těžbu a prodej dřeva za sedm miliard. Zohlední v něm kůrovcovou kalamitu

Státní podnik Lesy České republiky vyhlásí v pondělí tendr 2020+ na lesní práce a prodej dřeva. Vezme v něm ohled na současnou mimořádnou kůrovcovou kalamitu. Tendr bude rozdělen na 54 zakázek. Půjde v nich o těžbu 8,56 milionu metrů krychlových dříví, práce za 6,99 miliardy korun a roční zalesnění 2879 hektarů. Uzávěrka podání nabídek bude 25. října.

Vítězné firmy by měly pro podnik pracovat od ledna 2020 do konce roku 2024. Parametry tendrů v pátek Lesy ČR představily veřejnosti. Firma spravuje téměř polovinu lesů v zemi.

Tendry budou nově trojího typu podle toho, jak dané území postihla kalamita kůrovce. Takzvaných kalamitních jednotek bude 23 a lesnické firmy na nich budou provádět těžbu a pěstební práce. Vytěžené dřevo předané na takzvaném odvozním místě si budou prodávat samy Lesy ČR. Nejvíc kalamitních jednotek je v působnosti krajských ředitelství Lesů ČR v Jihlavě a Šumperku.

Na devíti takzvaných postkalamitních jednotkách, kterými již kalamita kůrovce prošla, firmy budou dělat pouze pěstební práce. Případnou těžbu a prodej dřeva si na těchto jednotkách zajistí samy Lesy ČR například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému.

Takzvaná klasická komplexní zakázka, kdy firmy dělají těžbu, pěstební práce i dřevo prodávají, se bude týkat 22 jednotek. Loni v tendru 2019+ bylo všech 47 jednotek soutěženo jako komplexní zakázka.

Významnou novinkou tendru 2020+ bude to, že do smluv bude zakotveno, že po dvou letech bude mít každá ze stran možnost smlouvu bez sankcí vypovědět, přičemž výpovědní lhůta bude půlroční. „Jsme si vědomi, že situace se mění. Přepokládáme, že i z nekalamitní jednotky se může stát kalamitní. Obráceně se to zas může posunout po zdolání kalamity,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Těžba dřeva vlastními lesními závody se má zdvojnásobit

Od příštího roku chce také podnik zhruba zdvojnásobit těžbu dřeva čtyřmi vlastními lesními závody na téměř jeden milion metrů krychlových. Znamená to, že se v tendrech již nebude průběžně soutěžit těžba přibližně 500 tisíc metrů krychlových. Území spravované lesními závody se k 1. lednu zvýší téměř dvojnásobně na asi 140 tisíc hektarů. Současné smlouvy ale ještě budou někde pokračovat.

„Rozšířením ploch lesních závodů chceme více kombinovat vlastní a dodavatelské kapacity,“ řekl Vojáček. Loni se ve státních lesích vytěžilo celkem téměř 11 milionů metrů krychlových dřeva.

Tendr 2020+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody Lesů ČR.

V loňském lesnickém tendru 2019+ byla nejúspěšnější firma Jihozápadní dřevařská ze Sušice na Klatovsku, která získala 12 kontraktů. Za ní byly podle počtu smluv těžařská skupina Petra z Ratíškovic u Hodonína, Lesostavby Frýdek-Místek, firma Stora Enso Wood Products Ždírec a firma Uniles z holdingu Agrofert.

Z 47 jednotek tendru 2019+ bylo nakonec podepsáno 40. U sedmi jednotek byl tendr z různých důvodů zrušen a podnik na území soutěže vypsal znovu. O 40 jednotek se podělilo 15 firem, o zakázky se ucházelo 26 subjektů.

Lesy ČR chtějí černou nulu

Podnik podle Vojáčka letos „bojuje o černou nulu“. Generální ředitel však nevyloučil ani ztrátu. „Možnost, že Lesy ČR skončí ve ztrátě v řádu několika málo stovek milionů korun, ta tady samozřejmě je. A stejně tak je tomu i u ostatních vlastníků a správců lesa,“ řekl. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi.

V prvním pololetí podniku kvůli kůrovci a pádu cen dřeva propadl hrubý zisk na 169 milionů korun z 1,77 miliardy korun ve stejném období loni. Tržby podniku klesly o jednu miliardu korun na 3,68 miliardy korun.

„Zásadní vliv na hospodářský výsledek má snížení cen prodávaného dřeva a prodej dříví nižší kvality, což postihlo všechny vlastníky lesa. Současně se zvýšil objem nákladů na těžební činnost o 319 milionů korun a na pěstební činnost o 242 milionů korun,“ komentoval podnik pololetní výsledky.

Těžbu kůrovcového dřeva Lesy ČR v prvním pololetí zvýšily meziročně o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. V pololetí významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649 000 metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita, která způsobuje velký přetlak dřeva na trhu a pokles jeho cen, se negativně promítá do zisků Lesů ČR delší dobu. Loni podniku kvůli tomu propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku.

Podle odborníků je kůrovcová kalamita nejhorší v historii českého lesnictví

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Podle odborníků je situace nejhorší v historii českého lesnictví. Vláda na konci července schválila dotační program, jehož prostřednictvím by nestátní vlastníci lesů mohli letos a příští rok získat až 2,5 miliardy korun. Dotační program by měl kompenzovat nižší ceny dříví na trhu kvůli kůrovci.

Vlastníci lesů se podle materiálu ministerstva zemědělství od konce předloňského roku dostávají s prodejní cenou jehličnatého dříví pod úroveň nákladů nutných k zákonným povinnostem při těžbě dříví, jako je výsadba stromů a jejich ochrana. Ekonomické škody od roku 2018 do roku 2020 by mohly být podle úřadu 32,6 miliardy korun.