Registrace hráčů k internetovým sázkám by měla být jednodušší. Odborníci varují před hazardem nezletilých

Registrace hráčů k internetovým sázkám bude asi jednodušší (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí chystá novelu zákona proti praní špinavých peněz, která zjednoduší registraci hráčů k internetovým sázkám. Nově by stačilo poslat naskenované doklady elektronicky. Teď se musejí zájemci osobně prokázat na pobočce. Odborníci na hazard však varují, že novela usnadní přístup k sázkám nezletilým nebo patologickým hráčům.

Příjmy z internetových kurzových sázek se v posledních pěti letech zvedly o více než 250 procent. Podle plánu ministerstva financí bude registrace k tomuto sázení jednodušší. „Rozšiřujeme možnost povinných osob podle zákona proti praní špinavých peněz jít i jinými způsoby identifikace než face to face,“ potvrzuje ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Libor Kazda.

Aktuální stav je teď takový, že sázkové kanceláře musí osobně zkontrolovat totožnost hráče, pro účely registrace je sázející povinen navštívit některou z poboček s platným dokladem totožnosti. Po novele to má být jinak, klient musí poslat elektronickou cestou dva naskenované doklady.

„Stoprocentně jde o řešení méně bezpečné, protože mi stačí dostat se k občanskému průkazu někoho jiného, oskenuji ho a mohu se dostat k hazardním hrám,“ hodnotí záměr ministerstva Jan Řehola z Institutu pro regulaci hazardních her. A za nebezpečný ho považuje i ředitel Transparency International David Ondračka. „Rizikový jak pro mládež a nezletilé, tak z hlediska rizika praní peněz,“ konstatuje.

Ministerstvo financí chce snížit riziko tím, že hráč bude muset při registraci provést přes svůj účet kontrolní platbu. Podle některých odborníků na hazard ale například u nezletilých hrozí to, že se budou registrovat na staršího kamaráda a použijí i jeho účet. „Samozřejmě se vždycky budou některé osoby snažit obcházet zákon, ale je to potom na povinných osobách, aby odhalily, že problém skutečně nastává,“ míní Kazda.

S on-line sázkami má ale podle statistik problém až sedm procent mladších šestnácti let. I proto není národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová pro změnu pravidel. Lékaři letos zaznamenali třeba případ muže, který se vrátil po 17 letech do léčebny. Tehdy hrál na automatech, teď se začal léčit kvůli sportovním sázkám. „Ženě jsem přiznával jenom část příjmů a zbytek jsem prohrával. Poslední tři měsíce jsem prohrál dvě výplaty,“ vypráví Jiří.

Novela upravující přístup k sázkovým hrám je v připomínkovém řízení. „Dozvěděli jsme se o tom nedávno, právě prověřujeme rizika tohoto kroku. Obecně jsme k tomuto opatření obezřetní,“ zkonstatoval v parlamentu Mikuláš Ferenčík (Piráti). Podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského vláda tímto krokem vychází vstříc lobbingu loterijních organizací. „Těm se moc nelíbí, že je tak přísný dohled na ty, kdo sází,“ říká.

Úředníci ministerstva financí teď zapracovávají připomínky a samotnou novelu zákona o praní špinavých peněz chtějí poslat do vlády na konci září.