Blíží se zlevňování bydlení? Velký zlom v blízké době nečekejme, říká šéf realitní asociace

Novotný: Nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít ke zlevnění (zdroj: ČT24)

Analýza České bankovní asociace sice předpokládá možný pokles cen nemovitostí v příštím roce, prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný je ale skeptický. V pořadu Byznys ČT24 uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by mělo v nejbližší době dojít k velkému zlomu.

„Situace je taková, že stále převládá poptávka nad nabídkou, byť poptávka mírně ochladla. Zboží na trhu nepřibývá. Prakticky nic nenasvědčuje tomu, že by ke zlevnění mělo dojít,“ poznamenal Novotný.

Připouští jenom, že ceny v současné době v některých segmentech stagnují, a pokud někde mírně klesají, tak to jsou spíš místa s horší dopravní infrastrukturou.

Jak se ceny vyvinou právě lokálně, to bude podle šéfa Asociace realitních kanceláří záležet na ekonomickém vývoji. „Jsou regiony, kde například zatím vzkvétá automobilový průmysl, ale jak v poslední době slýcháme, může dojít k ekonomickému útlumu a tam pak může dojít k poklesu cen nemovitostí,“ podotkl.

Překážek ve snaze koupit bydlení přibývá

Analýza České národní banky se opírá o historická data, podle nichž od roku 2000 došlo ke třem velkým zdražováním. Po minulých dvou nastal pokles cen, teď má právě vrcholit třetí. Minule ovšem zlevňování přišlo s ekonomickou krizí.

I proto nevidí Novotný velký potenciál k poklesu cen v nadcházející době. V současnosti se sice také mluví o zpomalení růstu ekonomiky, ale podle odhadů bude mírné. „Takže nelze předpokládat, že by byl průnik do trhu s nemovitostmi výraznější,“ upozornil.

Když se k vysokým prodejním cenám připočtou omezující pravidla, která Česká národní banka uvalila na hypotéky, je pro mnoho lidí čím dál těžší na pořízení vlastního bytu či domu dosáhnout. To může přispět k rozvoji nájemního bydlení, jehož podíl patří v Česku mezi nejnižší v Evropě.

„U nás převládá konzervativní přístup k majetku ve smyslu ‚chci, aby to bylo moje‘. Je otázka, jakým způsobem se naše společnost bude vyvíjet. V západních zemích je poměr jiný,“ poznamenal Novotný.