Ceny nemovitostí podle bankovní asociace narazily na strop. V příštím roce by mohly začít klesat

Ceny nemovitostí podle ČBA narazily na strop (zdroj: ČT24)

Ceny nemovitostí by měly v příštím roce klesat, a to v řádu jednotek procent, vyplývá z analýzy České bankovní asociace. Důvodem je novela stavebního zákona, která má urychlit výstavbu nových bytů. K poklesu cen má pomoct i nižší zájem lidí, kteří před koupí nemovitostí čím dál víc upřednostňují spoření na horší časy. Je však prý nepravděpodobné, že by v dohledné době pominuly problémy s dostupností bydlení.

„Jsme poměrně vysoko s dokončenými byty, čili pokud tento trend bude pokračovat dál, tak se nabídka na trhu zvětší a to bude jeden z důležitých momentů, proč ceny nemovitostí klesnou,“ nastínil predikci hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Dalším důvodem pro takový scénář je podle asociace zpomalení růstu ekonomiky. Domácnosti totiž budou víc myslet na horší časy a nebudou tolik byty kupovat.

Navíc kvůli přísnějším podmínkám hypoték stanovených Českou národní bankou už ne každý zájemce na byt dosáhne. „Při současném poklesu poptávky a růstu nabídky budeme vystaveni tomu, že ceny budou zákonitě trochu klesat,“ dodal autor studie a analytik asociace Tomáš Somogyi.

Mezičtvrtletní změny cen bytů v období let 2000 až 2018 (v %)
Zdroj: ČBA/ČSÚ

Končí třetí vlna zdražování po roce 2000?

Pro odhad budoucího možného vývoje je podle něj nezbytná analýza historických dat. „Lze z ní usuzovat, že v současnosti Česko zažívá od svého vzniku již třetí vlnu intenzivního růstu cen bydlení,“ uvedl Somogyi.

První vlna mezi lety 2000 a 2004 byla podle něj tažena zejména očekáváním možného růstu cen rezidenčních nemovitostí po vstupu Česka do Evropské unie. Ceny bytů v tomto období podle studie vzrostly o 86 procent v mimopražských regionech a v hlavním městě zhruba o tři čtvrtiny. Ve druhé vlně v letech 2006 až 2008 vzrostly nabídkové ceny bytů mimo Prahu o 64 procent, v Praze o 56 procent. Podle Somogyiho za tímto nárůstem stály zejména zpřístupnění úvěrového financování, dobrá situace na trhu práce, růst mezd a důvěra spotřebitelů.

„Vývoj v posledním období od roku 2014 do současnosti přinesl třetí vlnu růstu cen. Svůj podíl zde sehrály i nízké úrokové sazby. Nabídkové ceny bytů vzrostly mimo Prahu o 43 procent, v Praze o 55 procent,“ dodal Staňura.

Vývoj indexu cen bytů v období let 2000 až 2018 (v %)
Zdroj: ČBA/ČSÚ

Šetření na byt se Čechům protáhne

Po letech výrazného zdražování tak může situace na trhu nabrat mírný obrat. Češi už teď na byt musí šetřit nejdéle v Evropě, v průměru přes 11 let. Naopak nejsnadněji na vlastní bydlení dosáhnou Portugalci a Belgičané. Přitom ceny bytů jsou v Belgii srovnatelné s těmi v Česku.

„Je to dané přesně tím, kolik u nás stojí nemovitosti a že naše platy nejsou tak vysoké v porovnání třeba se západní Evropou,“ přiblížil manažer oddělení nemovitostí v Deloitte Petr Hána. 

Podle studie lze předpokládat, že v následujících letech se bude v Česku zvyšovat podíl nájemního bydlení, který je v současnosti jeden z nejnižších v Evropě. „Zejména mladší část populace bude před hypotečními úvěry favorizovat flexibilnější nájemní bydlení. A to i za cenu toho, že se při srovnatelných až lehce vyšších měsíčních nákladech okrádají o budoucí vlastnictví nemovitého aktiva,“ dodal Somogyi.

Rozdělení obyvatelstva podle užívání nemovitosti (v % populace)
Zdroj: Eurostat/ČBA