Huawei spouští vlastní operační systém Harmony OS. Jako první bude v chytrých televizích

Čínská společnost Huawei oznámila spuštění vlastního operačního systému Harmony OS. Ten má být určen nejen pro mobily, ale pro všechna chytrá zařízení společnosti. Krok Huawei je tak reakcí i na květnové oznámení Googlu, že jí omezí používání svého systému Android. Podle zástupců společnosti je Harmony OS novou generací operačních systémů, protože umí spolupracovat i se zařízeními s umělou inteligencí. Jako první by se měl objevit v chytrých televizích – a to na konci letošní roku.

Operační systém lze použít napříč různými zařízeními od chytrých telefonů po inteligentní reproduktory i senzory, uvedl šéf spotřebitelské divize tohoto čínského výrobce telekomunikačních zařízení Richard Yu na konferenci v čínském městě Dongguan.

Redaktor Mobilmania.cz Jan Láska k tomu napsal, že uvedení Harmony OS rozhodně neznamená odstřižení se od Androidu ve smartphonech Huawei. Odkázal se přitom na vyjádření šéfa spotřebitelské obchodní skupiny Huawei Richarda Yu, že primárním systémem v chytrých telefonech nadále zůstává systém Googlu, ale pokud by to situace vyžadovala, firma bude prakticky ihned (během jednoho až dvou dní) schopná přejít na Harmony. Platforma bude zatím primárně sloužit jako ekosystém pro IoT a chytrou domácnost. Půjde zároveň o přímou konkurenci multiplatformního systému Fuchsia, který vyvíjí Google.

Huawei spouští vlastní operační systém (zdroj: ČT24)

Pro ČT pak Láska dodal, že operační systém byl právě tím posledním článkem, který Huawei ještě chyběl. „Takže v tuto chvíli se dá říct, že Huawei už svůj ekosystém má,“ doplnil. 

Vývoj nového produktu technologické firmy zabral dva roky. Fungovat má na různých typech zařízení – od chytrých televizí, mobilů a notebooků až třeba po domácí spotřebiče, které se umí připojit k internetu. Huawei tak udělal další krok k soběstačnosti.

Harmony OS je postaven jako tzv. open-source, tedy otevřený software, což znamená, že ho mohou využívat i další výrobci zařízení a aplikace pro něj mohou vytvářet nejen vývojáři, kteří pracují pro Huawei. To by mohlo přilákat vývojáře z venku, aby je pro něj vytvořili.

Pro úspěch každého OS je totiž klíčové mít velké množství různých užitečných aplikací. Yu také prohlásil, že velký zájem o používání operačního systému Harmony má „mnoho“ výrobců, jejich názvy však neuvedl.  

Reakce na americkou černou listinu

V tuto chvíli však zatím podle redaktora serveru Lupa.cz Karla Wolfa moc podrobností o systému k dispozici není. „V podstatě proběhlo jen lehké představení. Co víme, je, že systém je ve vývoji poměrně dlouho už od roku 2012 a původně vůbec neměl sloužit pro chytré mobilní telefony, ale právě pro různé IOT zařízení, jako jsou senzory, čipy nebo chytré televize,“ uvedl pro ČT Wolf.

To, že o svém softwaru poskytl Huawei zatím jen málo informací, vyvolalo spekulace,
jak rychle a efektivně by mohl být schopen najít alternativu k Androidu. „Operační systém Harmony se úplně liší od Androidu a iOS,“ řekl šéf spotřebitelské obchodní skupiny Huawei Richard Yu. Odkazoval tak na operační systémy vyvinuté společnostmi Google a Apple.

První přístroj s novým operačním systémem Harmony, v čínštině Chung-meng, představí firma v sobotu. Bude to televize Honor. V dalších přístrojích hodlá operační systém zavádět postupně do roku 2022. V případě potřeby je Huawei schopen začít používat operační systém okamžitě.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené s vývojem softwaru, nebyl operační systém Harmony vyvinut jako konkurent Androidu. Je spíše jako jiný operační systém Googlu – Fuchsia. To je otevřený operační systém vyvinutý pro různé přístroje, od chytrých telefonů až po internet věcí, jak se označují přístroje a spotřebiče, které je možné připojit k internetu.

Yu během svého vystoupení systém Fuchsia několikrát zmínil. Prohlásil, že cílem je vytvořit jediný software, který bude fungovat ve všech zařízeních, od chytrých telefonů a laptopů, které mají velkou paměť a dostatek energie, až po menší hardware, jako jsou senzory vyžadující řešení s nižší šířkou pásma. Aplikace vyvinuté pro operační systém Harmony pak bude možné používat v různých přístrojích, poznamenala americká byznysová televize CNBC.

Huawei záměr představit nový operační systém oznámila v květnu poté, co americká vláda firmu Huawei zařadila na černou listinu. Od té doby americké podniky potřebují zvláštní povolení, aby jí mohly dodávat své produkty. To ohrozilo mimo jiné spolupráci firmy s Googlem, který poskytuje přístrojům Huawei operační systém Android, ale i s dalšími technologickými společnostmi.

Posléze spolupráci s Huawei pozastavila po britském vývojáři čipů ARM a amerických společnostech jako Google, Intel, Qualcomm či Xilinx i japonská společnost Panasonic.

Yu během svého vystoupení ale také poznamenal, že bude pro Huawei kvůli květnovým omezením ze strany Washingtonu obtížné splnit svůj nynější cíl – a sice, že se do konce letošního roku stane největším výrobcem chytrých telefonů podle počtu dodaných přístrojů na trh.

Bez těchto omezení by byla firma schopna dodat na trh 300 milionů smartphonů. V prvním pololetí ale na trh dodala jen 118 milionů chytrých telefonů.