Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejhorší od června 2009

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červenci opět výrazně zhoršily. Index PMI klesl na 43,1 bodu z červnových 45,9 bodu, což je nejníže od června 2009. Informovala o tom společnost IHS Markit.

Hlavním důvodem poklesu indexu je výrazné snížení výroby. Tempo jejího poklesu bylo nejrychlejší od května 2009 a někteří účastníci průzkumu za tím vidí pokračující zpomalování v automobilovém sektoru.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

„Již nízké výsledky výroby a nových zakázek znovu klesly, a to rychleji než v červnu. Firmy na to reagovaly největší redukcí pracovních sil za tři měsíce a snížením nákupů osmý měsíc v řadě. Tlaky na ceny slábly a aktuální zdražení cen vstupů bylo celkově jen nepatrné a nejmenší od dubna 2016,“ uvedl ekonom společnosti IHS Markit Eliot Kerr.

Vývoj indexu PMI společně s indikátory důvěry z průmyslu podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera naznačuje, že situace v tuzemském průmyslu zůstává letos stále velmi křehká. „Ačkoli dosavadní tvrdá data z průmyslu spíše překvapovala pozitivně, červnová průmyslová výroba by měla meziročně klesnout a zpomalování průmyslu v druhé polovině roku je na základě uvedených vpřed hledících indikátorů patrně nevyhnutelné,“ uvedl.

Do nálady průmyslníků se přitom podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky negativně promítá zpomalení globální ekonomiky i rizika ovlivňující světový obchod v podobě brexitu a obchodních válek.

„Pro tuzemský průmysl je stěžejní především vývoj v sousedním Německu, kam směřuje třetina našeho exportu. Zatímco například sentiment průmyslových producentů v Polsku drží v těsné blízkosti 50 bodů, naše PMI následuje vývoj v Německu a je taženo dolů,“ uvedl.