Na první místo ve výrobě aut se v pololetí dostala skupina Volkswagen

Aliance automobilek Nissan Motor, Renault a Mitsubishi Motors přišla v pololetí o vedoucí postavení v globálním prodeji aut a propadla se až na třetí příčku. Jedničkou v prodeji byla německá automobilová skupina Volkswagen, druhou příčku obsadila skupina Toyota Motor. Uvedla to v úterý agentura Kjódó.

Aliance Nissanu, Renaultu a Mitsubishi prodala za leden až červen 5,214 milionu vozů. To bylo o 5,9 procenta méně než ve stejném období loni. Automobilka Nissan nedávno oznámila, že zruší 12 500 pracovních míst. Ukončila tak období expanzní strategie, kterou prosazoval bývalý šéf Carlos Ghosn.

Prodej skupiny Volkswagen se snížil o 2,8 procenta na 5,365 milionu vozů. Do skupiny patří řada značek, včetně Audi, Škoda Auto, Seat, Porsche a Lamborghini. Volkswagen loni zůstal pátým rokem za sebou největší automobilkou na světě z hlediska celkového objemu prodeje.

Bez započítání těžkých nákladních vozů však skupinu Volkswagen opět předstihla aliance Renault–Nissan–Mitsubishi.

Skupina Toyota včetně svých dceřiných společností Daihatsu Motor a Hino Motor prodala rekordních 5,312 milionu vozů. Meziročně zvýšila odbyt o dvě procenta.

  • Skupina Volkswagen                                         5,365
  • Skupina Toyota                                                   5,312
  • Aliance Nissan, Renault, Mitsubishi           5,215 
  • Zdroj: agentura Kjódó