O zvýšení penzí bude znovu jednat sněmovna. A opět se utkají ministryně Maláčová a Schillerová

Události: Vyjednávání o výši důchodů ještě nekončí (zdroj: ČT24)

Vyjednávání mezi ministryněmi Janou Maláčovou (ČSSD) a Alenou Schillerovou (za ANO) o zvýšení důchodů v příštím roce bude ještě pokračovat. Přispěl k tomu čtvrteční návrh Senátu přidat tisíc korun měsíčně důchodcům, kteří jsou v penzi 25 let a více. Vedle toho senátoři podpořili zvýšení průměrného starobního důchodu od příštího roku o 900 korun na 14 373 Kč měsíčně, jak to předložila vláda a schválili poslanci. Zvýšení penzí tak bude muset znovu posoudit sněmovna.

Při čtvrtečním schvalování v Senátu ministryně práce a sociálních věcí Maláčová s návrhem nesouhlasila, i když ho podpořili senátoři sociální demokracie, uvedla agentura ČTK. Na jeho uvedení do praxe nejsou peníze, konstatovala Maláčová. Chce o nich ale jednat a případně senátní verzi podpořit, řekla v pátek České televizi. 

Ministryně financí Schillerová odhadla náklady spojené s větším příspěvkem pro starší důchodce na dvě miliardy korun, ale i více. Podle ní návrh stojí na chatrných nohou – i proto, že by trestal důchodce, kteří pracují déle, tedy déle přispívají do důchodového systému. Nevidí v něm proto žádnou spravedlnost. Navíc neví, zda má ministerstvo práce a sociálních věcí nějakou analýzu dopadů tohoto návrhu. 

Schillerová připomněla, že současná vláda podruhé zvyšuje důchod v průměru o 900 korun a letos ještě přidala důchodcům nad 85 let dalších tisíc korun.

Dodala, že se za 30 let nepodařilo připravit zásadní důchodovou reformu. Bez toho lze čekat po roce 2030 problémy, protože do penze odejdou silné ročníky tzv. Husákových dětí. 

Návrh, který Senát schválil, vyšel z podnětu ODS. „Tohle je vlastně dluh, který společnost má vůči ženám, kterým je dneska 78, 79, 80, 81 roků a které mají, aniž by za to mohly – díky tomu, že vychovávaly děti za socialismu – velmi nízké důchody,“ zdůvodnil snahu více přispět důchodcům, kteří jsou v penzi 25 let, předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. 

Stejný návrh přijal Senát už loni, sněmovna jej ale poté odmítla, připomněla agentura ČTK.

Události, komentáře: Komplexní důchodová reforma je nezbytná (zdroj: ČT24)

Sněmovna se sejde 10. září. Po letních prázdninách mají také pokračovat jednání důchodové komise, která začala pracovat na konci února. Některá opatření, která by vedla k systémovým změnám v penzijním systému, chce ministryně Maláčová představit na podzim.

  • Současná penze               Růst penze
    8000                                            +640
    10 000                                         +736
    12 000                                         +832
    14 000                                        + 928
    16 000                                     + 1024
  • * schválený sněmovnou počátkem července
  • Zdroj: MPSV, výpočet ČT

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 12 418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13 377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. 

Za touto částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o tisíc korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí, uvedla ČTK. Z toho starobních důchodců je 2,4 milionu. 

Podle ČSSZ bude v příštím roce činit průměrný starobní důchod 14 373 korun.