Špatné počasí bývá pro Čechy na dovolené největším strašákem. Částečně se lze proti němu pojistit

Události: Vliv počasí na spokojenost turistů (zdroj: ČT24)

Extrémní výkyvy počasí sužují tento týden oblíbené turistické destinace. Bouře, krupobití a přívalové deště ve Středomoří doplňují i lesní požáry. Poslední předpovědi navíc varují, že velmi silné bouřky se v sobotu mohou znovu objevit na jihu Chorvatska, na východním pobřeží Itálie, ale také ve Španělsku. Kvůli počasí však zatím žádný turista nepožádal o předčasný návrat z dovolené. Někteří možná využili i pojištění proti špatnému počasí.

V Chorvatsku foukal tento týden silný vítr, který ohýbal i stromy. Blesk stíhal blesk, hodně pršelo. Jediným následkem bylo ochlazení vzduchu i moře. A právě proti takovým případům už se dá u některých cestovních společností pojistit.

„Klient si zaplatí 200 korun na osobu na celý zájezd, a pokud mu proprší nebo bude zataženo více než 50 procent dní dovolené, vrátíme mu zpět pět tisíc korun,“ uvedla mluvčí společnosti Invia Andrea Řezníčková. Právě Invia patříla v roce 2011 k prvním firmám, které tento typ pojištění začaly nabízet. 

Podle Asociace cestovních kanceláří je ale takové pojištění spíše výjimkou, odhaduje její mluvčí Jan Papež. „U nás se nelze pojistit proti nepřízni počasí, protože by se to těžce dokazovalo,“ dodal mluvčí Exim Tours Petr Kostka. 

Řecký poloostrov Chalkidiki se stále vzpamatovává z následků silné bouře, která jej zasáhla ze středy na čtvrtek. Zemřelo při ní sedm lidí, mezi oběťmi jsou i dva Češi. Dalších sto lidí utrpělo zranění, desítky jich zůstávají v nemocnicích. Některá místa jsou stále bez elektrického proudu. Ministr energetiky Kostis Chatzidakis řecké televizi Skai řekl, že očekává plné obnovení dodávek elektřiny během několika hodin. Řecká vláda vyhlásila v postižené oblasti mimořádný stav.

Nejoblíbenější evropské destinace
Zdroj: ČT24

Řecko přitom patří u Čechů k oblíbeným dovolenkovým destinacím. Podle statistiky Asociace cestovních kanceláří tam loni zamířilo přes 470 tisíc českých turistů. V průměru tam strávili zhruba devět dní.

Dlouhodobě nejvyhledávanějším místem pro zahraniční dovolenou je ale Chorvatsko. Loni se tam podívalo přes 800 tisíc Čechů. Jen o bezmála sto tisíc lidí méně pak trávilo dovolenou na sousedním Slovensku. Následuje Itálie, již zmíněné Řecko, Rakousko, Egypt a taky Španělsko, kam zamířilo přes 210 tisíc českých turistů. 

Na dovolené mnozí turisté očekávají hlavně pohodu a hezké počasí
Zdroj: ČT24

Právě špatného počasí se Češi na dovolené bojí nejčastěji, na dalších místech jsou nemoci a nekvalitní ubytování. Podle dva roky starého průzkumu ERV pojišťovny mělo obavy, že dovolená proprší, 68 procent lidí.

Teroristických útoků se obávalo 38 procent dovolenkářů a byly tak čtvrtou největší obavou. Více se možných útoků báli lidé nad 55 let, uvedla agentura ČTK.