Obchodní dohodu s USA prý Peking podmiňuje zrušením restrikcí vůči Huawei

Čínský prezident Si Ťin-pching hodlá na setkání se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem představit řadu požadavků, které by měly Spojené státy splnit, aby byl Peking ochoten urovnat vzájemné obchodní spory. Jednou z podmínek je odstranění obchodních restrikcí proti čínské společnosti Huawei. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval americký list The Wall Street Journal.

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to však dlouhodobě popírá. Spojené státy ji přesto v polovině května zařadily na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty.

Společnost Huawei minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany USA budou mít negativní dopad na její tržby. Zařazení firmy na černou listinu zvýšilo obchodní napětí mezi Washingtonem a Pekingem.

Spojené státy a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, spolu již od loňského roku vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Naposledy v květnu Američané zatížili dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard dolarů vyšším clem, následně Číňané rozhodli o tarifech na americké zboží, jehož roční dovoz dosahuje 60 miliard dolarů.

O obchodních vztazích by měl Trump se Si Ťin-pchingem jednat na víkendovém summitu G20 v Japonsku. Ostatně americký prezident se nechal slyšet, že by okamžitě uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem tří set miliard dolarů, kdyby se s čínským prezidentem na summitu nesetkal.

Huawei čelí kritice i v Česku

Američtí vyjednavači se podle The Wall Street Journal snaží držet kauzu Huawei mimo obchodní rozhovory s Čínou. Trump nicméně opakovaně hovořil o tom, že obchodní dohoda by mohla Huawei zahrnovat.

Spojené státy firmu Huawei už dříve kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu vyloučily z budování mobilních sítí nové generace a stejný postup vyžadují i po svých spojencích.

Technologie Huawei využívají všichni tři čeští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. Před výrobky čínské firmy varoval vedle amerických úřadů i  český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Huawei je nyní druhým největším výrobcem chytrých telefonů za jihokorejským konkurentem Samsung. Analytici oslovení agenturou Reuters však v květnu uvedli, že odbyt telefonů Huawei by mohl letos v důsledku amerických sankcí klesnout až o čtvrtinu. Nevyloučili ani možnost, že telefony této značky by časem mohly zcela zmizet z globálního trhu.