Česko se otevírá ukrajinským pracovníkům čím dál víc. Nově bude moct ročně přijít až 40 tisíc lidí

České firmy budou mít větší šanci najít v době minimální nezaměstnanosti pracovní síly mezi Ukrajinci. Vláda totiž rozhodla o zdvojnásobení počtu lidí z Ukrajiny se zaměstnaneckými kartami, kteří u nás budou moci pracovat. Místo necelých 20 tisíc to má být až 40 tisíc lidí ročně. Součástí schváleného materiálu je také stanovení výše minimální mzdy, která má zajistit, aby nebyli z trhu práce vytlačováni čeští zaměstnanci.

Podle údajů ministerstva práce mělo na konci loňska v Česku zaměstnání 121 086 lidí z Ukrajiny. Tvořili tak přes pětinu zahraničních pracovníků v Česku.

Navýšení kvót mělo původně platit od dubna. Podle Hospodářské komory se termín „fakticky posouvá“ na začátek listopadu, nabírání většího počtu žádostí o místo by mělo začít v září.

Vláda také teď rozhodovala o stanovení jejich mezd, a to ze dvou variant. Podle první měly osoby v režimu Ukrajina dostat alespoň medián pro svou profesi. Podle druhé varianty, která nakonec prošla, to má být 1,2 násobek zaručené mzdy, tedy letos minimálně od 16 020 do 32 040 korun podle profese.

Vyšší počet kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny Hospodářská komora vítá, ale zaručený 1,2 násobek mzdy pro ně odmítá. „Větší firmy vyplácejí vyšší mzdy, než jsou zaručené, proto se se mzdovým kritériem zřejmě lépe vyrovnají. Prosadili jsme letos, aby byl režim Ukrajina zpřístupněn i malým podnikům od šesti zaměstnanců. Kvůli mzdovému kritériu ale vláda malým podnikům opět ztíží vstup do režimu,“ kritizuje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková. 

Program pro přijímání pracovníků z Ukrajiny zavedla Česká republika v roce 2016. Původně jeho prostřednictvím smělo přijet 3800 lidí ročně. Kvůli nedostatku pracovních sil a požadavkům zaměstnavatelů se počet už dvakrát zvyšoval. Nejdřív na 9600, pak na 19 600.

Na podání žádosti o zaměstnaneckou kartu čekají lidé i měsíce

Ministerstvo zahraničí v podkladech pro vládu už dříve uvedlo, že kapacita projektu je nedostatečná a na termín podání žádosti o zaměstnaneckou kartu se čeká přes 80 dní. Zhruba pětina Ukrajinců tak nakonec čekání vzdá. Prodlužují se také vyřizovací lhůty a lhůty pro snímání biometrických údajů. Ministerstva vnitra, zahraničí a práce proto kvůli zdvojnásobení kvóty žádají o další místa pro úředníky.