V osobním bankrotu je více než sto tisíc lidí. Od června bude oddlužení snadnější

V osobním bankrotu je nyní v Česku 114 tisíc osob. Nejhorší situace je v Ústeckém kraji, kde spadla do dluhové pasti více než dvě procenta obyvatel. Podobně je na tom také Karlovarský kraj. ČT to sdělil Radek Hábl, zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení, který v úterý zveřejnil Mapu osobních bankrotů. Od prvního června začne platit novela insolvenčního zákona, díky které na oddlužení dosáhne víc lidí.

Naopak nejméně lidí procházejících osobním bankrotem je ve Zlínském kraji a v Praze: „V Praze je podíl lidí v dluhové pasti 0,58 procenta, ve Zlínském kraji 0,91 procenta. Důležitým ukazatelem je ale také poměr počtu osob v osobním bankrotu k počtu osob v exekuci. V tomto ohledu je na tom Praha se sedmi procenty nejhůře ze všech krajů, “ uvedl Hábl.

Za rok v Česku přibyde okolo dvaceti tisíc nových bankrotů, průměrný dluh na osobu přesahuje 600 tisíc korun. Nejvíce lidí neschopných splácet své dluhy je ve středním věku. Průměrný věk lidí nacházejících se v dluhové pasti je podle Hábla 45 let.

Podíl osob v osobním bankrotu podle krajů
Zdroj: Institut prevence a řešení předlužení
Osobní bankroty v datech
Zdroj: Institut prevence a řešení předlužení

Na oddlužení dosáhne víc lidí

Přehled dat týkajících se osobních bankrotů v Česku ukazuje mapa, kterou Institut prevence a řešení předlužení zveřejnil v úterý, několik dní před tím, než vstoupí v platnost novela insolvenčního zákona. 

„Do procesu oddlužení bude moci díky novým zmírněným podmínkám vstoupit mnohem více lidí. S novelou ale přichází i spousta otázek, a proto Institut vytvořil mapu, která je přehledem užitečných dat a informací, které se procesu oddlužení týkají, “ uvedla jeho mluvčí Lucie Nemešová.

Podle autorů mapy se také zvýší poptávka po společnostech, které lidem s oddlužením pomáhají. Institut chce proto varovat před takovými, které si za poradenství účtují nezákonné částky. „Za sepsání insolvenčního návrhu by podle českých zákonů neměli lidé zaplatit více než čtyři tisíce korun. Některé komerční oddlužovací společnosti ale nabízí poradenství za desítky tisíc korun, což je protizákonné. Většinou ani dlužníky nepřipraví na úskalí, která mohou v procesu nastat,“ upozorňuje Hábl.

Kromě Institutu prevence a řešení předlužení pomáhá lidem v osobním bankrotu také organizace Člověk v tísni: „S novelou zákona očekáváme také větší poptávku po pomoci, proto jsme zřídili novou help linku, na které naši pracovníci poskytnou lidem potřebné informace,“ dodává Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenství organizace, která kromě telefonické linky zprovoznila také webové stránky, na kterých lidé najdou například mapu dluhových poraden.