Prazdroji se daří zahraniční expanze. Vzrostl vývoz do většiny teritorií, nejvíce do Polska

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitrů, o 4,5 procenta více než v předchozím roce, což bylo také maximum v historii firmy.

Prodeje v České republice už firma zveřejnila začátkem dubna. Činily 7,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 3,8 procenta víc. V českých obchodech firma posílila o pět procent, u čepovaného piva o více než dvě procenta.

Přímý export Prazdroje vzrostl loni téměř o 13 procent a překročil 1,7 milionu hektolitrů. Podle mluvčí rostl vývoz téměř do všech významných exportních oblastí, nejvíce, o třetinu, vzrostl v Polsku. 

Výrazně posilujeme nejen v evropských zemích, ale také v Rusku a východní Asii. Jižní Korea je nyní naším třetím největším exportním trhem, daří se nám ale také v Japonsku.
Grant Liversage
generální ředitel Plzeňského Prazdroje

Pivovar opět celosvětově posílil export prémiového ležáku Pilsner Urquell, který se vaří výhradně v Plzni. Loni ho vyvezl přes 1,1 milionu hektolitrů, meziročně o desetinu víc.

Druhou nejúspěšnější exportní značkou Prazdroje je Velkopopovický Kozel, jehož přímý export loni vzrostl o 16 procent. Nejvíce ho pivovar vyvezl do Jižní Koreje, kde si oblíbili hlavně černou variantu. Licenční výroba Velkopopovického Kozla ve světě zůstala s 2,6 milionu hektolitrů na úrovni roku 2017.

Okruh tapsterů se rozrůstá

Prazdroj loni posílil školení zahraničních výčepních. Speciálním tréninkovým programem jich minulý rok prošlo přes 120 a stali se z nich takzvaní Brewery Tapsters, kteří se starají o kvalitu piva.

„Kapacitu tréninkového programu jsme loni zvýšili na čtyřnásobek. Chceme zajistit, aby se při rostoucí oblibě ležáku Pilsner Urquell stejně rychle šířila i kvalita jeho čepování. Celosvětově jsme už vytrénovali přes tisíc výčepních,“ řekl obchodní sládek pro exportní trhy Kamil Růžek.

V hospodách, kde pivo čepuje tapster, rostou podle něj prodeje piv až o třetinu. Tapsteři, kteří pak ve světě učí čepovat další výčepní, působí v 17 zemích světa. Nejvíce je jich v Polsku a Německu, ale jsou také v Japonsku, Jižní Koreji, Tchaj-wanu a Singapuru.

Rekordní vývoz vykázal i Budějovický Budvar

Úspěšný byl loni také Budějovický Budvar, který rovněž exportoval nejvíce piva ve své historii. Vývoz v jeho případě stoupl meziročně o 8,5 procenta na 1,07 milionu hektolitrů. Nejvíc piva vyvezl do Německa, mezi pět největších odbytišť se v roce 2018 zařadily také Polsko, Rusko, Slovensko a Velká Británie. Budvar loni vyvezl pivo do 79 zemí.

Poprvé vyvezl přes milion hektolitrů piva za rok. Informoval o tom v březnu mluvčí Budvaru Petr Samec. I když na českém trhu je Budvar čtyřka, mezi tuzemskými exportéry piva je druhým největším, na vývozu se podílí 21 procenty. 

Další příčky na českém pivovarnickém trhu patří za Plzeňským Prazdrojem Pivovarům Staropramen a skupině Heineken. Ty zatím nevydaly zprávu o svém exportu.