Ovocnáři sčítají škody. Mrazivé dny jim sáhly na letošní úrodu

Události: Dopady mrazů na úrodu ovoce (zdroj: ČT24)

Noční a ranní mrazivé teploty z posledních dnů a týdnů vadí ovocnářům. Někteří už nyní uvádějí, že mají po úrodě. Jednou z nejpostiženějších oblastí je podle pěstitelů západ Čech.

Čtyřicet hektarů a na nich zhruba čtyřicet tisíc stromů s více než dvaceti odrůdami jablek. Letos tu ale bude Richard Schwarz, majitel firmy Sady Schwarz Vranov na Rokycansku, zřejmě jen paběrkovat. 

„Mrazy zlikvidovaly osmdesát procent květů,“ odhadl. Během posledních třiceti dnů tu mrzlo už popatnácté. V úterý byla ranní teplota minus jeden stupeň. Veškerá data tu mají okamžitě, jsou k dispozici on-line. „Ale jak se proti tomu bránit, to už je věc jiná,“ dodal Schwarz. 

Letos ho pravděpodobně čeká jen minimální úroda, loni však byla rekordní. Paradoxně na tom ale prodělal. Cena jablek šla dolů, nikdo je prý nechtěl. Sklady jsou ještě plné. To potvrzuje i prodavačka místního obchodu Kateřina Veselá: „Jablíčka jsou pořád ještě hodně šťavnatá, mám devět odrůd.“ 

Sadaři požádají o kompenzaci od státu. Stejně jako předloni, kdy mrazy poničily úrodu v celé Evropě. „Můžeme za to být rádi. Ale jsou to peníze, které nás nezachrání,“ dodal Schwarz. 

Finální výši škod zde vyhodnotí až v červnu: podle počtu plodů, které na stromech zůstanou. Teprve pak se rozhodnou, jestli se vůbec vyplatí o zbytek ovoce pečovat.

  • Obrana ovocných sadů před mrazy je omezená. Používají se například protimrazové závlahy, parafinové svíce, pálení klestí a slámy či promíchávání vzduchu pomocí ventilátorů nebo vrtulníků. Možnosti komerčního pojištění proti mrazům jsou kvůli velké rizikovosti velmi omezené.
  • Zdroj: ČTK

Podle prvních odhadů způsobily nedávné mrazy ovocnářům škody za desítky milionů korun, uvedl pro agenturu ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy nejvíce poškodily hrušně a třešně. Na některých místech poškodily také jabloně, které jsou hlavním ovocným druhem v ČR.

Letošní škody z mrazů však podle Ludvíka nedosáhnou rozsahu obrovské mrazové škody z roku 2017. Tehdy dubnové a květnové mrazy poškodily asi 40 procent ploch sadů v Česku a ztráty na produkci dosáhly půl miliardy korun. Sklizeň se tehdy propadla na hluboce podprůměrných 119 310 tun a byla druhou nejnižší sklizní od roku 1990 na území Česka.

Skutečný rozsah mrazových škody by se měl ukázat za pár týdnů. „Uvidí se, zda u peckovin nachladlé plody vydrží a neopadnou. U jádrovin, zejména u jablek, se dají čekat škody na kvalitě. Takové ovoce se pak hodí jen na zpracování,“ řekl předseda.