ČEZ zřejmě přijde o výjimku a bude muset zveřejňovat smlouvy. Návrh míří ze sněmovny do Senátu

Energetická společnost ČEZ by měla nově mít povinnost zveřejňovat své smlouvy v internetovém registru. S odstraněním dosavadní výjimky počítá novela, kterou v pátek schválili poslanci a poslali ji do Senátu. Na ČEZ by se podle ní měl nicméně vztahovat o něco mírnější režim, který uplatňuje například národní podnik Budějovický Budvar. Sněmovnou v pátek také prošel návrh, aby mohly mít velkoobchody otevřeno o všech svátcích.

Původní pirátskou předlohu o zveřejňování smluv dolní komora celkově upravila podle pozměňovacího návrhu Adama Kalouse z hnutí ANO. Sněmovna ji schválila hlasy 113 ze 177 přítomných poslanců. Podpořili ji zákonodárci ANO, Pirátů, lidovců, TOP 09 a Starostů a většina sociálních demokratů. Proti hlasovalo 47 poslanců z řad občanských demokratů, SPD a komunistů.

Návrh ruší výjimku ze zveřejňování smluv například pro státní nebo polostátní firmy, jejichž cenné papíry se obchodují na burze. Tyto společnosti by ale nemusely zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. Kalous uvedl, že půjde také o České dráhy, Čepro, ČD Cargo nebo Pražskou plynárenskou.

Už zavedený mírnější režim míří obecně na firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Pro České dráhy, potažmo ČD Cargo, by to podle mluvčího Petra Šťáhlavského nemělo znamenat problém. „České dráhy samozřejmě průběžně sledují legislativní proces. A nabude-li nová právní úprava účinnosti, jsme připraveni se jí řídit stejně tak, jako u právní úpravy stávající,“ podotkl. Postup podle platné legislativy deklaroval i ČEZ.

Piráti chtěli svou novelou změkčený režim zcela zrušit a rozšířit informační zákon tak, aby pod něj spadaly společnosti s většinovým nebo rozhodujícím vlivem státu, krajů a obcí. Zápis o této skutečnosti by byl přístupný ve veřejném rejstříku. Sněmovna tuto část předlohy na návrh Jana Bartoška (KDU-ČSL) vyškrtla.

Rekonstrukce státu: I mocný ČEZ musí plnit standard transparentnosti

Protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu pokládá konec výjimky za pozitivní posun a narovnání podmínek v sektoru státních firem. „I mocný ČEZ bude nyní muset zveřejňovat aspoň některé smlouvy, a naplňovat tak určitý standard transparentnosti. Zároveň však není důvod k obavám z konkurence, jelikož ČEZ nebude muset zveřejňovat běžné obchodní smlouvy, což se například u Budvaru ukázalo jako přiměřené,“ sdělil vedoucí iniciativy Josef Karlický.

Výjimku mířící na ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období už v původním návrhu zákona o registru smluv. Piráti poukazují na to, že ustanovení využily například i České dráhy a další společnosti, které vydaly dluhopisy. Nezveřejňují se tedy podle nich smlouvy v řádech miliard korun ročně.

Zákon o registru smluv se vztahuje například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun. Od předloňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Ústavní soud nedávno zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona jako celku.

Svátky a velkoobchod

Poslanci v pátek schválili i vynětí velkoobchodu ze zákona, který během státních svátků omezuje prodejní dobu větších obchodů. Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

Předkladatelé návrhu z ODS a ANO argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů a firem, které můžou mít o stanovených svátcích otevřeno. Poukazovali například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny.

Jeden z předkladatelů zákona, Patrik Nacher z ANO, zdůrazňoval, že novelou předkladatelé nenařizují velkoobchodu, aby měl otevřeno, ale pouze ruší zákaz.

Levice se naopak změně zpěčovala. Sociální demokraté zdůrazňovali, že hájí práva zaměstnanců. A KSČM varovala, že pokud navrhovaná změna začne platit, budou ji maloobchody obcházet tím, že budou předstírat prodej podnikatelům a vydávat se za velkoobchody.