Hasiči kontrolují po celém Česku provozovny, které nabízejí únikové hry

Události: Mimořádné kontroly bezpečnosti při únikových hrách (zdroj: ČT24)

V Česku probíhají mimořádné kontroly únikových her. Hasiči ve všech krajích postupně prověřují jejich požární bezpečnost i to, zda jsou prostory k tomuto účelu zkolaudované. Reagují tak na neštěstí, při němž v Polsku na začátku roku uhořelo při jedné hře pět dívek.

Pětice patnáctiletých dívek chtěla únikovou hrou v Koszalinu na severu Polska oslavit narozeniny jedné z nich. V areálu ale začalo hořet a dívky se v místnosti, ze které se v rámci hry snažily dostat, udusily. Hasiči poté upozornili na nedostatečná bezpečnostní opatření: chyběl únikový východ, kterým by mohli návštěvníci v případě nouze utéct.

Polské úřady následně začaly kontrolovat areály provozující únikové hry a ke stejnému kroku sáhlo vzápětí také Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru v Česku. 

Třeba v Moravskoslezském nebo Plzeňském kraji už jsou kontroly hotové: nejčastějším nedostatkem, který hasiči odhalili, je chybějící dokumentace nebo chybná kolaudace. Kontrolu už má za sebou i majitel Exit Game Ostrava Radomír Harabasz. V jeho podniku žádné nedostatky neodhalila. „Lidé se na bezpečnost ptají hodně. Řekl bych, že každá druhá skupinka se ptá, jak to tady je s bezpečností,“ popisuje majitel.

Únikové hry - mapa
Zdroj: ČT24

 V jiných krajích ale kontroly zdaleka hotové nejsou. Třeba v Karlovarském hasiči z pěti provozoven stihli zkontrolovat pouze dvě. Další provozovatelé tam mezi ohlášením a provedením kontroly svoji činnost ukončili.

Nejvíce kontrol čeká na hasiče v hlavním městě: „ V průběhu února jsme museli provést analýzu a zmapovat všechny provozovny. K samotným kontrolám jsme se dostali až ke konci února,“ vysvětlil mluvčí HZS Praha Martin Kavka. Kontroly musí být hotové nejpozději do konce května. Výsledky budou mít hasiči v červnu.