Mezi lidmi jsou tisíce nebezpečných lahví na výrobu šlehačky. Zranění může způsobit plastová hlavice

Události ČT: Nebezpečné lahve na výrobu šlehačky (zdroj: ČT24)

Lahev na výrobu šlehačky značky Banquet s plastovou hlavicí může být nebezpečná. Čínský výrobek zranil už několik lidí, jednu ženu vážně. Prodejce vyzval zákazníky, kteří si produkt koupili, aby lahev nepoužívali a ihned vrátili. Případem už se zabývá policie i Česká obchodní inspekce. Ta dala dovozci lahví 14 dní na to, aby předložil všechny dokumenty o výrobku.

Normálně lahev slouží k výrobě nadýchané šlehačky na kávu nebo na dort, v tomto případě však může způsobit zranění. Zákazníkům hradeckého dovozce se totiž už čtyřikrát roztrhla plastová hlava lahve, která přitom má atest zkušeben zemí Evropské unie.

„Došlo k odtržení horní části, která vlastně ulétla, a když nad tím člověk stál, tak samozřejmě dostal do těla, nebo i do obličeje. Do té doby jsme měli veškeré certifikáty o tom, že to je v pořádku,“ uvedl právník společnosti dovážející výrobek Vetro Plus Pavel Jelínek.

Foto lahve poškozené utržením hlavice
Zdroj: Policie ČR

Jedna žena, které lahev explodovala v rukou, leží dál ve vážném stavu v hradecké nemocnici. „Podstupuje dlouhodobou rehabilitační léčbu,“ přiblížil mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Policie dodává, že na základě zveřejnění výzvy se jí ozývají další lidé s podobnou zkušeností.

Dovozce zatím stáhnul jenom 1500 kusů, další tisíce jsou mezi lidmi

Podobná lahev se přitom v evropském systému varování před nebezpečnými výrobky RAPEX objevila před sedmi lety. Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha se situací kontroloři zabývají. „Je pro nás klíčové, o jaký šlo výrobek, zda šlo o ten, který je nahlášen v systému, nebo o nový,“ řekl Fröhlich s tím, že žádná společnost nesmí prodávat výrobek, který by byl nahlášen v systému varování.

Dovozce na výsledky testů nečeká, a buď u lahví mění plastové hlavy za odolnější hliníkové, nebo zákazníkům vrací peníze. „Rozhodli jsme se kompletně vyzvat spotřebitele, aby nám všechny výrobky vrátili a už je nepoužívali,“ přiblížil majitel obchodu Vetro Plus Marek Kučera.

Zákazníci reagují pomalu. Je mezi nimi ještě zhruba šest tisíc kusů. Dovozce jich stáhnul patnáct set. Spotřebitelská organizace dTest doporučuje, aby majitelé dotčených lahví možnosti využili.

Zraněné ženě, které exploze při výrobě šlehačky způsobila trvalé následky, pak obchod nabídl odškodné.