Investice místo místního rozvoje? Vláda bude posuzovat změnu názvu ministerstva i kompetencí úřadů

Události: Bude ministerstvo veřejného investování? (zdroj: ČT24)

Do konce ledna má vláda posoudit, zda se ministerstvo pro místní rozvoj přejmenuje 22 let od svého vzniku na ministerstvo veřejného investování. Tuto změnu spolu s přerozdělením kompetencí vládních úřadů prosazuje především premiér Andrej Babiš (ANO). Argumentuje tím, že ministerstvo rozděluje dotace národní i evropské a bude mít také koordinační roli při přípravě projektů Národního investičního plánu, který má zahrnovat přes 17 tisíc projektů za 3,45 bilionu korun na léta 2019 až 2030. Navrhované změny však zatím nemají v koaliční vládě dostatečnou podporu.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si uvědomuje citlivost návrhu, protože kompetenční zákon je Pandořina skříňka a všichni budou zvažovat, zda ji otevřít. 

Ona sama je pro změnu, její vládní kolegové ale chtěli čas na rozmyšlení. Otevřením kompetenčního zákona by totiž mohlo dojít k přerozdělení některých agend. Proto musí být jasná dohoda všech a vládní poslanci mají garantovat, že nedopustí další změny ve sněmovně. 

Premiér Babiš představuje Národní investiční plán (zdroj: ČT24)

„Nebude-li mít vláda dostatek hlasů, tak z toho může ve sněmovně vzniknout bramboračka a v konečném důsledku to může poškodit český stát,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. 

Šéf poslanců koaliční ČSSD Jan Chvojka nevidí k otevření kompetenčního zákona důvod. „Nemyslím si, že je potřeba ho otvírat. Ministerstva pracují tak, jak mají, a toto je zbytečná záležitost.“

I když nakonec nedojde k přejmenování a úpravě kompetencí, podle Dostálové ministerstvo naplní slib z programového prohlášení vlády. „Už jsme zřídili novou sekci veřejného investování, takže pod tímto to bude, tady jde jen o název,“ uvedla.

V souvislosti s Národním investičním plánem se má koncem ledna poprvé sejít Rada vlády pro veřejné investování. Ta má svojí strukturou odpovídat vládě a bude odpovědná za finální výběr projektů.

Státní expertiza pak bude organizační jednotka na ministerstvu pro místní rozvoj, která bude odpovídat za koordinaci přípravy projektů. Bude propojovat jednotlivé veřejné investory a vytvářet metodiky a standardy pro veřejné investování, uvedla agentura ČTK.

  • Období 2019 až 2030 chce vláda rozdělit na dvě části. V té první do roku 2022 zahrnula do programu projekty za 1,226 bilionu korun.
  • Celkem počítá s více než 17 tisíci projekty za 3,45 bilionu korun.
  • Zdroj: ČTK