Babiš se pozastavil nad komentářem čínského velvyslance ke schůzce o Huawei a ZTE

Podle Babiše komentoval čínský velvyslanec schůzku nezvykle (zdroj: ČT24)

Za neobvyklé a velice nestandardní označil předseda vlády Andrej Babiš (ANO) jednání čínského velvyslance Čang Ťien-mina, který komentoval jejich společné setkání. Informaci přinesl server iRozhlas.cz. Schůzka se týkala varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním výrobků od čínských společností Huawei a ZTE.

Čínská ambasáda po jednání na svém facebooku mimo jiné uvedla, že se varování úřadu nezakládá na skutečnosti. Podle Babiše ale kabinet bere informaci úřadu vážně a bude ji řešit na zasedání vlády sedmého ledna. Dodal, že velvyslanec o setkání urgentně žádal a velice nestandardním způsobem na něm vyjádřil stanovisko čínské strany.

O setkání v Sokolovně v Průhonicích informovala na Facebooku čínská ambasáda. V prohlášení uvedla, že varování se „nezakládá na skutečnosti“, mělo nepříznivý dopad a čínská strana proti němu protestuje. „Čínská strana bere na vědomí úsilí české vlády o nápravu příslušných chyb a doufá, že česká strana přijme účinná opatření, aby zabránila opakování podobných událostí, a bude účinně chránit legitimní práva a zájmy čínských firem,“ napsala ambasáda. 

Babiš čínského diplomata informoval, že NÚKIB je nezávislý úřad. „Varování NÚKIB bere vláda vážně a odpovědně. Od úřadu si vyžádala dodatečné informace, které má předložit na vládu 7. ledna,“ cituje Babiše iROZHLAS.cz.

„Většinou se taková jednání nevedou ve veřejném prostoru, resp. obě dvě strany se většinou domluví na nějakém výstupu. A tady mi přijde, že čínská strana, protože je velmi sebevědomá a dělá to všude po světě, tak si tu schůzku interpretovala ze svého pohledu výhodně a takticky a Andrej Babiš si myslím, že tu otázku podcenil. Vůbec si nepřipustil, že to budou obě strany interpretovat zcela odlišně,“ uvedl k setkání Babiše s čínským velvyslancem politolog Jan Kubáček.

Podle opozice bylo Babišovo vyjádření servilní

Úřad minulé pondělí varoval, že hardware i software značek Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Huawei to odmítla a vyzvala k předložení důkazů. Babiš původně nařídil, aby se zařízení této firmy zbavil i Úřad vlády. V pátek ale uvedl, že takový krok byl unáhlený, protože NÚKIB svoje varování zpočátku nedostatečně vysvětlil.

„Po vysvětlení ze strany NÚKIB je jasné, že jeho varování se týká pouze systémů zařazených do kritické informační infrastruktury nebo významných informačních systémů, kterých je několik desítek,“ uvedl Babiš v pátek 21. prosince v tiskové zprávě. Usnesení v tomto smyslu přijala i Bezpečnostní rada státu, která se záležitostí tento den zabývala.

Stránky Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, na kterých bylo 17. prosince zveřejněno varování a 21. prosince bylo toto varování zpřesněno, jsou nyní nedostupné. Úřad, který sídlí v Brně, to zdůvodnil přechodem na nové webové stránky. Ty budou podle jeho vyjádření zpřístupněny 8. ledna příštího roku. 

Někteří opoziční politici označili Babišovo vyjádření na schůzce s čínským velvyslancem za neodpovědné a servilní.

Na sociálních sítích vyvolalo čínské vyjádření kritické ohlasy. Mnohým připomnělo nedůstojná prohlášení někdejších československých politiků vůči sovětským lídrům, jiní si vzpomněli na prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, které bylo adresováno Číně v souvislosti s návštěvou dalajlamy v Česku. V lednu má čínského velvyslance přijmout šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

  • Čínský výrobce komunikační techniky Huawei Technologies je největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory. Firma je zároveň druhým největším prodejcem chytrých mobilních telefonů na světě za korejským Samsungem.
  • Produkty a služby Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a využívá je třetina světové populace.
  • Huawei v roce 1987 založil Žen Čeng-fej, bývalý čínský armádní důstojník a obdivovatel Mao Ce-tunga. Firma dlouhodobě čelí podezření, že je úzce napojena na čínskou vládu. Společnost popírá, že je pod kontrolou Pekingu a v posledních letech zveřejňuje detailnější údaje o svém hospodaření a technologiích, aby tyto obavy zmírnila. Firma sídlí v čínském Šen-čenu a v roce 2017 měla zhruba 180 tisíc zaměstnanců.
  • Společnost Huawei se do potíží dostala již v roce 2012, kdy zpráva tajných služeb pro americký Kongres ukázala, že čínské firmy jako Huawei a ZTE jsou úzce spojené s čínskou armádou, která koordinuje kybernetickou špionáž vůči USA. Americký mobilní operátor AT&T byl počátkem letošního roku donucen k přerušení obchodních vztahů s Huawei. Odborníci na národní bezpečnost se obávají, že údaje ze zařízení firmy Huawei, například o poloze uživatele, by byly dostupné zpravodajským službám čínské vlády. Používat techniku Huawei a ZTE tak mají zakázáno v USA státní úředníci a jejich přímí spolupracovníci.
  • Kromě USA se Huawei snaží vytlačit ze svých trhů i další západní země. Podle listu Wall Street Journal varovali Američané své spojence, že bezpečnostní hrozbu může představovat použití technologií pro 5G mobilní sítě od Huawei. Sítě 5G mají oproti sítím 4G zhruba  desetinásobnou rychlost a nižší dobu odezvy. Zákaz přístupu Huawei do 5G již vydaly například Nový Zéland, Austrálie či Japonsko, Británie Huawei pustí pouze do „okrajových“ částí sítě.
  • V prosinci vyvolalo roztržku mezi Čínou a Kanadou zadržení finanční ředitelky a zároveň dcery zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Byla v Kanadě zadržena na žádost Spojených států, které ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem. Kanadský soud ji v polovině prosince propustil na kauci deset milionů kanadských dolarů (přes 170 milionů korun).
  • Na český trh s chytrými telefony značka Huawei oficiálně vstoupila v roce 2011. Do té doby čínská firma nabízela smartphony v ČR jen přes operátory, kteří je prodávali pod vlastními značkami. V roce 2013 se tváří marketingové kampaně Huawei v Česku stal hokejista Jaromír Jágr.