Čína od ledna na tři měsíce zruší dodatečná cla na auta z USA

Čína zruší od 1. ledna na tři měsíce dodatečná cla na dovoz aut a automobilových součástek ze Spojených států. Dovozní clo na vozy z USA se podle pátečního oznámení čínského ministerstva financí do 31. března opět sníží na 15 ze současných 40 procent. Mimořádný tarif ve výši 25 procent zavedl Peking v rámci odvety za americká cla v červenci.

Opatření se dotkne 144 v USA vyráběných vozů a 67 druhů součástek. Čínské ministerstvo dodalo, že doufá, že díky urychlení rozhovorů s Washingtonem budou brzy moci být zrušena mimořádná cla i na další druhy zboží. 

Washington a Peking se začátkem prosince na summitu skupiny zemí G20 domluvily na 90denním obchodním příměří. Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA. Tento týden již obnovila dovoz americké sóji.

Na oznámení čínských úřadů už zareagoval americký výrobce elektromobilů Tesla. Na svém čínském webu oznámil, že sníží ceny některých vozů Model S až o 105 tisíc jüanů (zhruba 348 tisíc korun) a Modelu X o 65 tisíc jüanů.

Vývoz aut mezi oběma zeměmi je však poměrně zanedbatelný, připomněla agentura Reuters. Čína podle údajů vládního Čínského automobilového a výzkumného střediska (CATARC) v loňském roce vyvezla na americký trh 53 300 vozidel a dovezla 280 208 vozů vyrobených v USA. V uplynulých 11 měsících se v Číně přitom vyrobilo 25,3 milionu aut. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.