OPEC dosáhl předběžné dohody o snížení těžby. Chce pohnout s cenami ropy nahoru

Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na čtvrtečním zasedání dosáhli předběžné dohody o snížení těžby, rozsah tohoto snížení však zatím nebyl pevně stanoven. Uvedl to podle agentury Reuters jeden z delegátů.

V pátek bude OPEC o snížení těžby jednat s Ruskem a několika dalšími spojenci. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih ve čtvrtek uvedl, že je zapotřebí, aby se tito spojenci k dohodě připojili. Za přijatelný výsledek označil snížení dodávek o jeden milion barelů denně.

Cílem snížení těžby je podpořit ceny suroviny a omezit nadbytečné dodávky na trh. Cena ropy Brent se za uplynulé zhruba dva měsíce, od svého mnohaletého maxima počátkem října, propadla o bezmála třicet procent. Od posledního listopadového týdne se však stabilizovala a ropa Brent se teď prodává za ceny kolem 60 dolarů za barel.

Proti omezování dodávek ropy se nicméně staví americký prezident Donald Trump, který má obavy z negativních dopadů rostoucích cen pohonných hmot na spotřebitele i podniky. Vyzval tak ve středu OPEC a jeho spojence, aby dodávky neomezovali. Samotné Spojené státy se žádných jednání o omezování těžby ropy neúčastní, důvodem jsou jejich antimonopolní zákony a roztříštěnost jejich ropného sektoru.

Trump se obává inflačních tlaků, které by opětovný růst cen pohonných hmot a dalších ropných produktů přinesl, a to i v USA, konstatuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Čím silnější inflační tlaky v americké ekonomice budou, tím spíše bude tamní centrální banka zvyšovat úrokové sazby.

„Jejich růst zhoršuje náladu akciových trhů v USA, což Trump nese nelibě, jelikož donedávna trvající růst burz vydával za jeden z největších úspěchů svého prezidenství. Navíc, pochopitelně, dražší benzin a zároveň padající akcie mohou způsobit odliv části jeho voličů,“ dodává Kovanda.

Pro další vývoj cen ropy je určující právě aktuální vídeňské zasedání kartelu OPEC a přidružených těžařů v čele s Ruskem. Saúdská Arábie, nepsaný lídr kartelu, deklarovala cíl snížit objem těžby ropy celkově o 1,3 milionu barelů denně, což je 1,3 procenta celosvětové produkce.

„Rijád naléhá na Moskvu, aby ta snížila svoji těžbu až o 300 tisíc barelů denně, na což zatím Rusové nepřistupují. Těžbu chtějí redukovat jen o polovinu daného objemu. K redukci těžby se patrně nepřipojí někteří klíčoví členové OPECu, jako je Irák či Venezuela,“ připomíná Kovanda.

Ceny ropy ve čtvrtek prudce klesaly. Reagovaly na rozhodnutí OPEC oznámit případné omezení těžby ropy nikoli po nyní skončeném setkání svých členů, ale až po pátečním jednání s ostatními producenty v čele s Ruskem. Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SEČ ztrácela 3,6 procenta na 59,36 USD za barel, americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala čtyři procenta na 50,75 dolaru za barel.