Tažení proti dvojí kvalitě potravin míří do finále. Rozhodnou jednání počátkem roku

V OVM o dvojí kvalitě potravin (zdroj: ČT24)

Z 65 kontrolovaných potravin, u nichž bylo podezření na dvojí kvalitu, dvacet nevyhovělo. To znamená, že pod stejným názvem a ve stejném obalu obsahovaly v různých státech Evropské unie různé složení. Vyplynulo to z vyjádření eurokomisařky Věry Jourové (ANO) v pořadu Otázky Václava Moravce. Evropská komise proto tyto důkazy předá jednotlivým státům, aby s producenty zahájily řízení. V dalším kole se bude prověřovat dalších zhruba 140 produktů.

Věra Jourová uvedla, že tato měření poskytují nezvratné důkazy o neopodstatněných rozdílech mezi produkty. Sporné výrobky ale blíže neidentifikovala. Na vzniku použité metodiky měření spolupracovalo Česko i další státy střední a východní Evropy, které si již více let stěžují na dvojí kvalitu potravin. 

Ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD) v pořadu zdůraznil, že tato praxe se netýká českých producentů, ale značkových výrobců či nadnárodních firem. Ti si to podle něho nedovolí v zemích na západ od nás, kde mají svá sídla. „Naopak do nových zemí EU se snaží dodávat levnější výrobky s nižší kvalitou,“ řekl ministr. 

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy má mít český spotřebitel nárok, když si v tuzemsku kupuje zahraniční značku, aby si ji koupil stejně kvalitní, jako když si ji koupí třeba v Německu nebo ve Francii.

Srovnání výrobků: testování dvojí kvality výrobků na společném trhu EU, říjen 2017
Zdroj: VŠCHT

Evropský parlament v září vybídl Evropskou komisi k vypracování přísnější legislativy, která by z vnitřního trhu odstranila problém dvojí kvality výrobků ve stejném balení. 

„Evropský parlament řekl, že praktiku dvojí kvality jako takovou odmítá a chce ji mít na černé listině směrnice o nekalých obchodních praktikách, která se v současnosti připravuje k revizi,“ řekla česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD). 

Jourová k tomu v neděli v Otázkách Václava Moravce dodala, že snahou je, aby dvojí kvalita byla zakázána a zmizela z evropského trhu. „Pokud se objeví rozdíl (ve složení potraviny v různých státech), musí výrobce vysvětlovat, proč tomu tak je. On ponese důkazní břemeno,“ řekla. 

Porovnání kvality potravin na Slovensku a v Rakousku, 2016
Zdroj: MPSR.sk/Porovnání kvality potravin na Slovensku a v Rakousku/2016

V lednu a v únoru budou o dvojí kvalitě dál jednat zástupci Evropské komise, Evropského parlamentu i členských zemí EU. Eurokomisařka věří, že tvrdší pravidla budou schválena ještě před květnovými volbami do evropského parlamentu. Příslušná legislativa by podle ní pak měla být do dvou let. 

Zdůraznila však, že Evropská komise už nyní zastává názor, že jde o postižitelné obchodní praktiky. Není tedy třeba čekat na dobu, až legislativa vstoupí v účinnost.

Toman podotkl, že čeští experti nyní při různých jednáních odmítají snahy rozmělňovat novou legislativu do dvojích chutí či do různých zvyků v různých zemích. „Pro nás je rozhodující obsah masa či ovocného koncentrátu,“ řekl. Za rozmělňováním stojí podle něho staré země EU, odkud pocházejí nadnárodní výrobci.  

„Západeovropští výrobci proto tolik křičí, že u nás realizují výrazně vyšší marži. O tu přijdou,“ podotkl k tomu Prouza.

Také Jourová připustila, že jsou stále státy, které dvojí kvalitu zlehčují. „Je to tam, kde to spotřebitelé necítí jako problém, Německo, Dánsko či skandinávské země.“

Jourová, Toman i Prouza zdůraznili, že odstranění dvojí kvality nepovede ke zdražení výrobků prodávaných v Česku. 

Toman v Otázkách Václava Moravce také ocenil postup některých obchodních řetězců působících v Česku, které se přihlásily k tomu, že nebudou akceptovat dvojí kvalitu a budou dovážet stejně kvalitní zboží. Předběžná zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce pak ukazují, že to tyto řetězce dodržují. 

Zákaz papírových letáků se slevami?

Toman rovněž uvedl, že ministerstvo přemýšlí o zákazu papírových letáků s aktuální slevovou nabídkou obchodních řetězců. Tyto letáky nejsou podle něj pro řetězce ekonomické, ale také zatěžují životní prostředí. „Je to jedna z cest, o které se bavíme,“ uvedl.

Ministr se již dříve nechal slyšet, že by chtěl uzákonit, aby se potraviny v ČR nedaly prodávat za podnákladové ceny. Nechce však zrušit slevy jako takové. „To je standardní marketingová věc. Chceme ve slevách udělat pořádek, aby spotřebitel věděl cenu zboží, aby nedocházelo k plýtvání potravinami. Nechceme potraviny zdražovat.“ Podle něj ještě bude záležet na diskusi s obchodními řetězci.