Lídři Kanady, Mexika a Spojených států podepsali náhradu za NAFTA

Mexický prezident Enrique Peña Nieto, americký prezident Donald Trump a kanadský premiér Justin Trudeau v pátek slavnostně podepsali novou smlouvu, která má nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Dohodu USA-Mexiko-Kanada, zvanou podle začátečních písmen USMCA, musí nyní schválit zákonodárci ve všech třech zemích. V platnost by měla vstoupit 1. ledna 2020.

USMCA je komplexní dohodou, která má 34 kapitol a množství dalších příloh a doplňků týkajících se podrobností nových pravidel. Ovlivní mnoho odvětví, včetně těžby ropy a plynu, automobilového průmyslu, zemědělství, textilu a oděvů či prodeje alkoholických nápojů. Jejími pravidly se bude řídit obchod mezi těmito třemi zeměmi v objemu jednoho bilionu dolarů (23 bilionů Kč).

Trump označuje novou dohodu za obrovské vítězství pro ekonomiku Spojených států. Hovoří o ní v superlativech a nazval ji nejvýznamnější a největší dohodou v historii USA. Po jejím podpisu napsal na twitter: „Strašlivá NAFTA bude brzy minulostí. USMCA bude skvělá pro všechny!“ Uvedl také, že nová smlouva „navždy změní sféru světového obchodu“.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto označil novou dohodu po jejím uzavření na konci září za výhodnou pro všechny tři strany.

Kanadský premiér Justin Trudeau byl rezervovanější. O USMCA v pátek řekl, že řeší hrozbu „vážné ekonomické nejistoty“, která „by byla ničivější“. Při podpisu Trudeau Trumpovi řekl, že nyní by měli společně pracovat na snížení dovozních cel na ocel a hliník, které Spojené státy zvýšily letos v květnu.

Ekonom Dohnal o smlouvě USMCA (zdroj: ČT24)

Ekonom společnosti Capitalinked Radim Dohnal ze smlouvy vyzdvihl dva hlavní momenty: „Američtí farmáři, zejména producenti mléka, získají lepší přístup na kanadský trh. Dále se preferují automobily vyrobené v těchto třech zemích, ale procento součástek se zvyšuje ze 62 na 75 procent a potom se tato auta prodávají v těchto zemích beze cla.“

Agentura AP upozornila, že schválení dohody americkým Kongresem by mohlo být obtížné, zvláště nyní, kdy od ledna budou mít ve Sněmovně reprezentantů většinu demokraté. Ti již oznámili, že chtějí v dohodě prosadit změny. Dohodu musejí ještě ratifikovat i Kanada a Mexiko.

NAFTA vstoupila v platnost v roce 1994 a nyní se týká obchodu v objemu více než jednoho bilionu dolarů (23 bilionů Kč) ročně. Změna obchodní dohody byla jedním z klíčových volebních slibů Donalda Trumpa. O dosavadní smlouvě často mluvil jako o katastrofě pro americké průmyslové podniky.