Češi nebudou z Británie odcházet ve velkém jako Poláci, míní majitel londýnského obchodu s českým zbožím

Události ČT: Život a práce Čechů ve Velké Británii (zdroj: ČT24)

Přes tři miliony občanů z EU se usadilo ve Velké Británii. Podle dostupných údajů tam pracuje zhruba 35 až 37 tisíc Čechů. Lidé, kteří tam za prací odjedou, se ale nemusí registrovat ani hlásit, předpokládá se tedy, že je počet vyšší. Majitel londýnského obchodu s českými produkty se nebojí, že by Češi v souvislosti s brexitem odcházeli ve velkém jako Poláci nebo Slováci.

Britská premiérka Mayová ujišťuje, že i v případě tvrdého brexitu – tedy odchodu z Unie bez dohody o podmínkách vystoupení – budou moci na Ostrovech občané ze zemí EU zůstat a jejich práva se nezmění.

Londýnský starosta Sadiq Khan v reklamním videoklipu vzkazuje, že hlavní město je otevřené všem národnostem, a tak to zůstane i po brexitu. Ve videu reprezentuje Česko a Slovensko obchod s tradičním českým pivem, sladkostmi a specialitami – nese název Halusky. Jeho šéfa Anishe Shaha napadlo podnik otevřít v britské metropoli v roce 2004, kdy Česko vstoupilo do Evropské unie.

Říká, že se nebojí ani tvrdého brexitu, pokud by Británie odešla z EU chaoticky a bez dohody. „Češi mají spíš práci takzvaných bílých límečků. Jsou v kancelářích, pracují v IT, jsou to dobře placená místa. Osobně si nemyslím, že odejdou, jako se to děje ve velkém u Poláků a Slováků,“ podotkl Shah.

Dopady brexitu se svými českými zákazníky probírá už od referenda, které se konalo před více než dvěma roky. Podle něj mají stejně jako on smíšené pocity.

Velké firmy pracovníky z ciziny potřebují, říká zakladatel portálu zaměřeného na práci v Británii

Adam Wojnar žil v Británii zhruba sedm let, za tu dobu třináctkrát změnil práci a dvanáctkrát se stěhoval. Díky těmto zkušenostem se pak rozhodl založit firmu Hurá do světa, která pomáhá Čechům dostat se do Velké Británie a najít tam práci.

Do Británie prostřednictvím jeho firmy odcestuje zhruba sto lidí za rok. Wojnar si myslí, že se hned po brexitu nic nezmění. „Jsou velké firmy, které potřebují zahraničního člověka, aby tam pracoval. Například National Health Service, což je zdravotní systém Velké Británie, kde pracuje spousta lidí ze zahraničí z Evropy. Kdyby najednou 1. března přišel tvrdý brexit, tak by tam neměl kdo pracovat,“ poznamenal.

Adam Wojnar
Zdroj: ČT24

Britská vláda jasně říká, že po brexitu skončí zcela volný příchod pracovníků z členských států EU. Vítaní budou jen kvalifikovaní pracovníci z celého světa. Skončím tím výhody, které doposud měli unijní občané ve Spojeném království a stejně tak Britové v EU.

Čech z Británie, který podporuje brexit. Věří, že změnu nepocítí, kdo pracuje a platí daně

Mezi Čechy v Británii se najdou tací, kteří vystoupení Británie z EU plně podporují. „Jsem hodně spokojený s tím, že angličtí občané v referendu zvolili brexit. Protože jeden důležitý aspekt brexitu pro mě je uzavření hranic, speciálně pro kultury, které sem přijdou a snaží se spíš něco změnit než se asimilovat,“ přiblížil Jan Linhart, který se živí instalací bezpečnostních systémů.

Jan Linhart
Zdroj: ČT24

V Anglii žije už 17 let. Brexit byl nicméně jedním z důvodů k důležitému rozhodnutí. „V současné chvíli si vyřizuji anglické občanství, což je procedura, která může trvat až zhruba půl roku,“ uvedl Linhart.

I když vnímá, že řada Čechů kolem něj má z brexitu obavy, on věří, že občané EU, kteří na britských ostrovech žijí, pracují a platí daně, žádnou změnu nepocítí.